Медицинският университет във Варна бе домакин на важен международен форум
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 30.07.2024Коментари ()1465
©
От 26 до 28 юли във Варна се проведе международната научна конференция "Храни, билки, нутрацевтици и хранене за по-добро здраве“, организирана от Медицински университет – Варна по проекта "Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)“. Целта на научния форум бе да насочи вниманието на учени и специалисти от различни направления към най-новите научни изследвания в областите "Храни и хранене“ и "Хранене и качество на живот“.

От името на ректора на МУ-Варна проф. д-р Димитър Райков и от свое име приветствие към участниците в международната конференция отправи заместник-ректор "Научна дейност“ проф. д-р Виолета Йотова. Тя подчерта важността за Университета за реализацията на мащабния стратегически научноизследователски и иновационен проект MUVE-TEAM, чиято цел е да подпомогне разширяването на капацитета на висшите училища в посока увеличаване на компетенциите в научноизследователската работа.

"Щастлива съм да отбележа, че проектът се осъществява успешно с подкрепата на Европейския съюз чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на България по процедурата за създаване на мрежа от изследователски висши училища и се реализира с партньорството на научноизследователски екипи от цяла Европа“, каза в приветствието си проф. Йотова и допълни, че форумът ще бъда изключително полезен и за младите специалисти, които тепърва започват своя професионален път, както и за всички студенти и докторанти в тяхната научноизследователска дейност.

Конференцията бе с участието на учени и специалисти от Полша, Италия, Турция, Северна Македония и България, както и наши изследователи, работещи в Канада и Австралия. Лекторите и участниците имаха възможността да споделят опита си в областта на  функционални храни, интравенозните хранителни добавки, многофункционални нутрацевтици, базирани на нанотехнологии. Бяха представени изследвания за обхвата от заболявания, при които тези продукти могат да намерят своето приложение – от хронични до заразни заболявания със социално значение, а също и лекции, свързани с прилагането на някои вещества, извлечени от водорасли. В рамките на събитието имаше и постерна сесия.

Конференцията се организира в рамките на проект № BG-RRP-2.004-0009 "Медицински университет – Варна: Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)“, финансиран от Европейски съюз – NextGenerationEU, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Medicinskiyat-universitet-vuv-Varna-be-domakin-na-vazhen-mezhdunaroden-forum-2207212
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.