Кметът на Варна: Зад случая с премахнатите кедрови дървета е скрит много дълбок проблем с ПУП, издаден преди 8 години
©
Зад злополучния случай с премахнатите кедровите дървета е скрит много дълбок проблем с ПУП, издаден преди 8 години. Но със сериозни съмнения за нищожност. Днес подписах сигнала до прокуратурата по този повод с искане за протест срещу ПУП-а на имота. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.

"Не ме питайте на колко такива мини се натъкваме всеки ден. И тези, които са ги заложили, както и партиите им се наслаждават на резултатите години по-късно. Но грешат, ако смятат, че ще заблудят гражданите.

Срещнах се с хората от кв. "Аспарухово" днес. Обединяваме усилия срещу този капан. Важен е публичният интерес. Освен общината, гражданите също изпращат сигнали до прокуратурата, както и голям търговски обект в съседство - заради опасна близост на терена до критични комуникации. Синхронизирайки усилията си можем да променим този модел, въпреки че за три от дърветата сме пред свършен факт. Хората ми дават голям кураж.

Всъщност, още като получих подписката, веднага наредих проверка на документацията от страна на юристи, архитекти и инженери. Съмненията ни за нередности в процедурите назад във времето имат основания. Доклада за състоянието на дърветата се оказа неверен. Написано е, че са между 10 и 25 годишни, а те са на над 60. Потвърдиха го хората от Аспарухово, както и от горското стопанство.

Някои служители разчитат да бъдем подведени като дори се позовават на съдебни решения и подобни скалъпени справки. Може и да успеят веднъж-два пъти, но ние бързо учим и вече добре знаем кой и защо саботира интереса на гражданите. Затова днес отидох лично при тях, за да се срещнем отново - защото ми е важно какво ги тревожи. Исках да ги чуя без посредници. Прави са. Границата на терена попада върху канал, който по време на наводненията през 2014 г. е бил ключов за отводняването на квартала.

От тук нататък администрацията ще ходи на огледи на място, преди да ми дава становища, че всичко е наред. Отменил съм и заповедта за дърветата. Хората, които са били начело на дирекциите, отговорни за целия документален и юридически хаос бяха освободени преди няколко месеца.

Опитите да се политизират проблемите не ме плашат. Старият модел приключи. Дадох достатъчно толеранс. Сега сменям подхода. Сигналът до прокуратурата вече е факт", коментира още кметът.



Още по темата: общо новини по темата: 7
12.08.2024 »
12.08.2024 »
09.08.2024 »
07.08.2024 »
07.08.2024 »
31.07.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-na-Varna-Zad-sluchaya-s-premahnatite-kedrovi-durveta-e-skrit-mnogo-dulbok-problem-s-PUP-izdaden-predi-8-godini-2220878
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.