Социален работник: Проблемите на хората с увреждания във Варна са много
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 28.01.2011Коментари ()1246
© Impact Press Group
Проблемите на хората с увреждания във Варна са много. Това заяви Ваня Стоянова, социален работник от сдружение "Шанс за хора с увреждания" - Варна. Тя посочи, че един от големите проблеми е адаптирането на архитектурната градска среда на Варна за трудноподвижни хора.

"Не всички институции, болници и заведения са достъпни за инвалидите. Трудно достъпен е и градския транспорт. Съществуват микробуси за инвалиди, но те са по предварителна заявка и са недостатъчни", посочи Ваня Стоянова.

По нейните думи в града е създаден обществен съвет на неправителствените организации в града, които се занимават с хора с увреждания. Съществуват различни услеги, които са насочени към хората с увреждания и за които може да кандидатства всяко физическо лице. "Във Варна няма социален дом в който могат да бъдат настатети хора с увраждания, а ние имаме много нуждаещи се", заяви Ваня Стоянова.

Целите на сдружение "Шанс за хора с увреждания" - Варна са подпомагане, обединяване и координиране на цялостната дейност на своите членове в защита на техните законни права и интереси, подпомагане на социално слабите, на инвалидите или лицата, нуждаещи се от грижи, подпомагане на социалната интеграция и личностна реализация на хората с увреждания, защита на човешките права, човешкото достойнство и правото на по-пълнокръвен и нормален живот.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Socialen-rabotnik-Problemite-na-horata-s-uvrezhdaniya-vuv-Varna-sa-mnogo-225441
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.