Дават 480 лв. заплата на безработен, обучен по схема "Развитие"
Автор: Екип Varna24.bg 15:10 / 01.02.2011Коментари ()772
©
Безработните, обучени по схема "Развитие", ще получават месечно възнаграждение не по-малко от 480 лв. Това съобщи Катя Антонова от Регионалната служба по заетостта във Варна. По схемата се извършва обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни с регистрация в Бюрото по труда с цел последващо включване в заетост. Работодатели могат да бъдат фирми или организации, които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на селското, горското и рибното стопанство (без дейностите, свързани с градинарство - паркове, градини и др.). Общините и структурите на държавната администрация също могат да наемат хора по схемата.

Досега в бюрата по труда във Варненска област са подадени заявки от 15 работодатели. 8 са държавни и общински администрации, 7 са от частния сектор. Те са обявили разкриването на общо 453 места. Според условията на схемата, преди да се включат в заетост, безработните се обучават по професията, обявена от работодателя. Подготовката става чрез ваучери от обучаващи организации по реда на ПМС 251 от 2009 г. Досега в курсове за професионална квалификация са включени 316 безработни, като 244 от тях са ги завършили. На работа са устроени 123-ма души.

На работодателите се предоставят финансови стимули за наемане на обучените безработни за период от 9 до 12 месеца, каза още Антонова. Шеф на фирма от реалния сектор трябва да осигури брутно възнаграждение преди облагане с данъци и задължителните вноски за социално осигуряване в размер на не по-малко от 480 лв., от които 240 лв. се предоставят от бюджета на "Развитие". Работодателите - общини, общински предприятия и структури на държавната администрация, получават за всеки нает по проекта по 240 лв.

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Davat-480-lv-zaplata-na-bezraboten-obuchen-po-shema-Razvitie-226402
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.