Във Варна представят изложба от средновековни карти
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 02.02.2011Коментари ()823
Във Варна е подредена изложба от средновековни карти. Колекцията е събирана повече от 10 години от различни краища на света като САЩ, Канада, Заподна Евпропа и Турция, съобщи колекционирът адвокат Христо Раев. Изложбата представя 65 ръчно оцветени и гравирани географски карти. Съдържа оригинали на Меркатор, Птолемей и други известни западноевропейски картографи. Картите са изработени в периода ХVІ - ХVІІІ век и са отпечатани в Лондон, Париж и градове в Германия. Повечето от тях са част от атласи и по един уникален начин представят българските земи в древността през погледа на западноевропейските картографи. Най-старата карта на България е от 1579г. на Птолемей.

Любопитен факт е, че основните градове, посочвани в тези карти, са Варна, Никопол и София, а по-късно - Търново и Шумен.

Интересно е, че картографите от ХVІ-ХVІІІ век са обозначавали обширни територии по течението на Волга и Долен Дунав с едно и също име - България.
Изложбата е плод на съвместните усилия на Културен дом "Хармония" и Варненско Археологическо дружество. Представят се оригинални карти от частната колекция на адвокат Христо Раев.

До 27 февруари варненските граждани могат да я посетят в галерия "Хармония" на ул."Кап. I ранг Добрев" №4.

Източник: Dnes Plus



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Vuv-Varna-predstavyat-izlozhba-ot-srednovekovni-karti-226704
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.