Проучване: Защо е важно да четем етикетите, известен подсладител повишава риска от съсирване на кръвта
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 19.09.2024Коментари ()1684
©
След откриването на първия подсладител - захарин, през 1879 г. учените продължават да търсят начини да пресъздадат сладкия вкус на захарта без калориите, които тя съдържа. Напоследък захарните алкохоли се превърнаха в често срещан заместител на захарта. Захарните алкохоли обикновено са също толкова сладки, колкото и естествената захар, което им позволява безпроблемно да я заменят в някои храни. Един от често използваните захарни алкохоли е еритритолът. 

Той се съдържа естествено в някои плодове и зеленчуци и се произвежда в търговската мрежа чрез ферментация на проста захар, наречена декстроза, която се съдържа в царевицата. Предишни изследвания са свързвали еритритола с повишен риск от сърдечносъдови проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Екип от учени продължава изследванията си върху еритритола с ново проучване, публикувано в списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. В него се съобщава, че употребата на еритритол може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, които ограничават движението на кръвта и кислорода в тялото. В проучването са участвали 20 здрави доброволци – непушачи, без сърдечносъдови заболявания и без анамнеза за нарушения на кръвосъсирването.

Десет от доброволците са получили вода, смесена с 30 грама глюкоза, а другите десет – вода, смесена с 30 грама еритритол. Учените са установили, че при участниците, които са приемали еритритол, нивата му са се увеличили в кръвта им с повече от 1000 пъти. Също така след приема на еритритол участниците значително увеличили активността на тромбоцитите в кръвта си, което повишило риска от образуване на кръвни съсиреци. При хората, консумирали глюкоза, не е имало промяна.

Специалистите препоръчват на хората с повишен риск от тромбоза, като например тези със заболявания на сърцето, диабет или метаболитен синдром, да ограничат честотата и количеството на подсладените храни, които консумират. Учените съветват също да се четат внимателно етикетите, тъй като има различни наименования и видове заместители на захарта с определения за това какво представляват. "Без захар“ например не е равнозначно на "без хранителни подсладители“.

За естествено подслаждане на храни и задоволяване на апетита за сладко може да се използват мед, кленов сироп, кокосова или финикова захар, плодове или конфитюри. Стевията също е естествен подсладител, който не съдържа калории. Естествените или минимално рафинирани захари, все пак трябва да се консумират в малки количества и като част от здравословен хранителен режим, пише zdrave.to.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Prouchvane-Zashto-e-vazhno-da-chetem-etiketite-izvesten-podsladitel-povishava-riska-ot-susirvane-na-kruvta-2269292
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.