Валентин Мундров: Когато всичко се случва публично, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат
Автор: Петър Дучев 15:26 / 20.09.2024Коментари ()322
©
Основен приоритет на служебния кабинет е провеждането на честни, демократични и прозрачни избори. Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които предстоят да преминат удостоверяване за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври. Тегленето на номерата на случаен принцип беше публично и се извърши в присъствието на министър-председателя Димитър Главчев, министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, представители на Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ).

Министър Мундров подчерта, че се надява следващото подобно събитие да бъде след 4 години, защото България има нужда от редовно и стабилно правителство. "Аз като министър на електронното управление пряко ще наблюдавам работата на екипите, както и предния път, и гарантирам, че от наша страна целият процес, който е в компетенциите на министерството, ще бъде прозрачен, в интерес на гражданите и в съответствие със законите на страната“, категоричен беше Валентин Мундров.

Министър Мундров показа на министър-председателя зала 344, в която ще се състои удостоверяването. Там е инсталирана нова камера, която ще излъчва и звук в реално време чрез стрийм в зала "Партер“ по време на целия процес по удостоверяване.

Премиерът Димитър Главчев заяви, че има надграждане в процеса на подготовка на изборите, в частта, за която отговаря изпълнителната власт. "Залата, в която ще се извършва удостоверяването на машините е оборудвана за онлайн видео-наблюдение, което ще излъчва в реално време както процесите в залата, така и отделните работни места, с картина и звук, като по този начин процесът по удостоверяване на устройствата за гласуване ще бъде публичен и достъпен“ допълни министър-председателят.

Представителите на медиите определиха кои ще са номерата на машините, които ще преминат тестване. Четири екипа ще проверят дали документацията за машините за гласуване отговаря на изискванията на ЦИК, Изборния кодекс и техническата спецификация. БИС ще отговаря за валидността и автентичността на документите за оценяване на техническите устройства за машинно гласуване. Екипът от БИМ прави проверка на изискванията към хардуерната конфигурация на устройствата, а екипите от Министерство на електронното управление ще правят проверка и оценка на функционалността на устройствата, както и на сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от тях.

12 676 са серийните номера на машините, които са предоставени от ЦИК. На днешното събитие бяха изтеглени общо 10.



Още по темата: общо новини по темата: 384
20.09.2024 »
20.09.2024 »
20.09.2024 »
20.09.2024 »
20.09.2024 »
20.09.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Valentin-Mundrov-Kogato-vsichko-se-sluchva-publichno-sumneniyata-za-kakvito-i-da-e-manipulacii-otpadat-2270313
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.