Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, българският дом не може | ||||||
| ||||||
Прекалил ли е българинът предната вечер с алкохола, не търси аспирин, а сок от зеле. Приготвянето на кисело зеле е традиционен процес, който изисква малко време, но резултатът е вкусен и полезен. Необходими съставки: – Прясно зеле (количеството зависи от нуждите ти) – Сол (около 20-30 г на килограм зеле – Подправки по желание (например моркови, черен пипер, дафинов лист) Процес на приготвяне: Най-добре е да се купи зеле през есента, когато е в сезон. Избери здрави, плътни глави, без наранявания. Подготовка: Измий зелето и отстрани повредените листа. Извади сърцевината, ако искаш. Можеш да нарежеш зелето на ивици или да го оставиш на цели глави, в зависимост от предпочитанията. Солта е важна- В голяма купа или съд, поръси сол върху зелето и го омеси с ръце, за да пусне сок. Можеш да добавиш и нарязани моркови или подправки. Слагане в буркани: Напълни стъклени буркани или дъски с нарязаното зеле, като натискаш плътно, за да няма въздух. Остави малко място отгоре, за да може да ферментира. Ферментация: Затвори бурканите с капаци, но не много плътно, за да може газът да излиза. Остави на хладно и тъмно място за 3-4 седмици, в зависимост от желаната киселинност. Преточване или по български-такане: През този период проверявай зелето. Ако е необходимо, можеш да го преточиш в нови, чисти буркани, за да го запазиш по-добре. След като киселото зеле е готово, можеш да го съхраняваш на хладно място, като хладилник или избено помещение. Най-добре е да започнеш през септември или октомври, когато зелето е в сезон и е най-свежо. Процесът на ферментация отнема около 3-4 седмици, така че планирай съответно. В повечето домакинства зелете не се слага в буркани, а в бидони или каци. Принципът е същият, но просто не го режем. |