Узаконяват майките под наем
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 07.02.2011Коментари ()533
© Burgas24.bg
Утробата под наем, както още се нарича сурогатното майчинство, ще бъде регламентирана до края на годината със закон, зад чийто проект заставам. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и уточни, че текстът тепърва предстои да бъде писан не само от лекари, но и от юристи.

Уреждането на този въпрос е крайно належащо, тъй като има жени със заболявания и отстранена оперативно матка, но с напълно запазени функции на яйчниците, които могат да имат здрави деца от свой собствен генетичен материал, ако им ги износи и роди друга жена, каза още той и подчерта, че сега много нашенки си търсят "майки под наем" в чужбина срещу луди пари.

Още 15 млн. лв. ще бъдат разпределени тази година за зачеване по метода ин витро. Чрез тази сума най-малко 3200 жени ще получат възможност да станат майки. Обмисля се и възможността при оплождане ин витро някои от яйцеклетките да се замразяват, за да могат те да се използват при втори опит, ако първият се окаже неуспешен.

Предвижда се още възрастта за асистирана репродукция да бъде увеличена, но само за тези, които си плащат. За пациентките, финансирани от фонда за асистирана репродукция "Ин витро", възрастта категорично остава до 43 години.

От тази година се въвеждат и два задължителни профилактични прегледа за онкологични заболявания, които ще бъдат абсолютно безплатни, каза още д-р Стефан Константинов. На тях ще подлежат всички жени между 50- и 69-годишна възраст и мъжете над 50 години, когато честотата на заболяванията се увеличава драстично.

През миналата година 44 на всеки 100 000 мъже са заболели от рак на простатата, а 1163 жени са засегнати от онкозаболяване на гърдата. Това сочат данни на Националния център за здравна информация.

От тази година са осигурени консумативите за уникалния медицински робот "Да Винчи" в Плевенската университетска многопрофилна болница, който е уникален за страната ни, каза още министър Константинов.

С уникалната техника могат да се правят всякакъв вид гинекологични операции, като основните му преимущества са, че грешките са невъзможни, процедурата е много по-бърза и щадяща. Двата петскенера в софийската Александровска болница и във варненската многопрофилна болница "Света Марина" също ще работят от тази година.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Uzakonyavat-maikite-pod-naem-227648
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.