До 2013 г. стави ще се оперират планово само в УМБАЛ "Света Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 12:58 / 07.02.2011Коментари ()2076
© Varna24.bg
В УМБАЛ "Света Марина" във Варна ще бъде създадена клиника по ортопедия на най-високо ниво. В нея ще извършват всички планови операции на тазобедрени, коленни и раменни стави и цялата гама планова хирургия на опорно-двигателния апарат. Към клиниката ще бъде развит и сектор по детска ортопедия.

Необходимостта от него е продиктувана от факта, че аномалиите в ранна възраст са на трето място по честота след тези на сърдечносъдовата и централната нервна система. В МБАЛ "Света Анна" ще бъде обособена клиника по травматология, която ще поема само спешната хирургия. Това е напълно логично с оглед на наличието на Спешен център. Варна разполага с много добре подготвени кадри в областта на ортопедията и травматологията в силната възраст 45 - 55 г.

Те могат да поемат голямата отговорност за промените. Така вижда бъдещето на ортопедията и травматологията във Варна проф. д-р Димитър Камбуров, бивш ректор на Медицинския университет и бивш депутат в Народното събрание. Сега той е главен консултант по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Света Марина". Прогнозите му се базират на програмата на Министерството на здравеопазването и правителството до 2013 г. в страната да бъдат създадени 6 или 7 високотехнологични болници. Сред тях ще бъде и "Света Марина". Изискванията към нея и към останалите са да бъдат неразривно свързани с преподаването по медицина, стоматология и фармация, да разполагат с най-съвременната диагностична апаратура и с висококвалифициран висш и помощен персонал.

По новите критерии УМБАЛ "Света Марина" трябва да осигури най-високото трето ниво на компетентност за всички специалности. В една високотехнологична болница всички клиники трябва да се развият максимално. Това е в общия план на обучението на студентите по медицина, стоматология и фармация, обясни проф. Камбуров. Предполагам, че клиниката по ортопедия ще се развие в основния блок на УМБАЛ "Света Марина", особено след транслоциране на химиотерапията при създаването на Онкоцентъра, който ще е в една от сградите на психиатричната болница, добави той. Това е актуално с оглед на отпусната от Световната банка помощ от 144 млн. евро за страната ни. Парите са за изграждането на специализирани онкологични центрове в София, Пловдив и Варна.

Във варненския ще има химиотерапия и радиолечение, за което ще бъдат осигурени 2 линейни ускорителя. Предстои и обособяването на детска болница. Тя ще се помещава в сградата на детските психиатрии и ще обедини всички досегашни клиники за малчугани. След изграждането й няма да се стига до смесването на потоци от възрастни и деца, обобщи проф. Камбуров.

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Do-2013-g-stavi-shte-se-operirat-planovo-samo-v-UMBAL-Sveta-Marina-227773
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.