Българка в Ливан: В капан сме! 
© БНТ
Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, съобщиха от правителствената информационна служба. Разглеждат се възможностите и за други варианти за евакуация. Наши сънародници там се надяват да бъдат евакуирани още днес, пише БНТ.

Първият самолет ще излети веднага щом има зелена светлина за това. Кога обаче - от Външното министрество запазват мълчание заради мерки за сигурност. С първия полет приоритетно се очаква да отпътуват семействата с деца. Към момента хората, които се очаква да пътуват, не са заявили нужда от настаняване, но въпреки това властите у нас са в готовност да съдействат. Междувременно продължават да се разглеждат и други варианти за евакуация на българи от Бейрут.

Българите в Ливан са направили група в социалните мрежи и оттам всеки получава актуална информация, разказва Анита Беро, която живее повече от 20 години там.

"Всеки, който има някаква информация включва, показва. Днес сме по-добре. Всичко се задвижва по-скоро, по-бързо, днес е първият полет. За майки с деца и за възрастни хора...".

Благодарни са за бързата реакция на всички институции за извеждането им от Ливан. Казва, че там в момента има около 300-400 души, някои са заминали от първия ден, но в момента е доста трудно придвижването. Ще бъдат превозени към България с правителствения самолет.

"Ние сме в капан. Много трудно може да се стигне до летището, няма самолетни билети. Вие сте ни спасението".

"Не съм спала от дни. Страх. Нямаме бомбоубежища. Първото нещо, което правим е да се скриваме по-навътре в сградата. Не, че това може да помогне, но да не сме до прозорци".

Анита разказва, че багажът й е стегнат и всеки момент са готови да тръгнат. Не знае дали ще е в първата група, ще пътува с двете си деца - момчета на 17 и 19 г. Но мъжът й, който е ливанец остава, защото имат близки роднини, за които трябва да се погрижи.

Какво ви дава сила в тази ситуация?

"Поддържат ме децата, които са покрай мене. Положително е това, че има хора, които мислят за всички нас, има място, където да отидем и сме все още живи и здрави. Сутрин се събуждаме и благодарим на Господа, че сме живи, че сме спасени".



Още по темата: общо новини по темата: 106
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarka-v-Livan-V-kapan-sme-2281013
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.