Иновативна програма обединява бизнеса и три варненски университета
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 03.10.2024Коментари ()525
©
За мен е привилегия за участвам в събитие, което е в полза на нашия град, защото за развитието на висшето образование във Варна трябва да създадем именно пространството на диалог между различните висши учебни заведения и бизнеса. Като човек, който сравнително отскоро е в управлението на града, знам колко е важно хората с различни работни езици според своята подготовка да се научат за говорят помежду си. Създаването на един интердисциплинарен език изисква културно сътрудничество, което за съжаление не винаги е вродено. Методологията "Дизайн мислене“, която ще бъде прилагана в новата иновативна образователна програма, е изключително продуктивна и е най-добрият начин за реализацията на проекта. Това заяви зам.-кметът Попов пред студентите в Икономическия университет по време на представянето на програмата. На събитието присъстваха още ректорите на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, на Техническия университет проф. Драгомир Пламенов, деканът на Навигационния факултет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг проф. д-р Недко Димитров, както и Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwartz IT България, по чиято инициатива се реализира проектът. Преди срещата със студентите бе подписан и Меморандум за сътрудничество  между партньорите. 

Проектът "GEN-I: Генерация иновация“ е пилотен и се провежда за първи път у нас. Той позволява студенти от различни специалности с разнообразен профил, интереси и знания да бъдат обединени в мултидисциплинарни екипи и да работят по реални задачи под менторството на опитни специалисти от света на бизнеса.

Присъстващите имаха възможност да научат повече за тримесечната програма, както и да се срещнат с лектори от различни сфери, които застават зад мултидисциплинарната концепция. Сред тях са Милена Стойчева, заемала длъжността министър на иновациите и развитието при последното редовно правителство, Георги Ненов, социален предприемач, създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът" и арх. Дора Иванова, основател и управител на фондация "Проект Бузлуджа".

Кандидатстването за пилотното издание на програмата "GEN-I: Генерация иновация“ е отворено за студентите от всички специалности на трите висши училища във Варна до 16 октомври. Одобрени ще бъдат 25 кандидати, чиито занимания ще се провеждат в рамките на зимния семестър и ще продължат до януари 2025 г.

Всички успешно преминали през пилотното издание ще придобият сертификат от програмата за усвоени умения и знания по методологията "Дизайн мислене“. За периода на програмата участниците ще получат индивидуални стипендии на стойност 450 лева. За най-добре представилите се отбори е осигурено допълнително финансиране и подкрепа, с които ще могат да продължат своята работа по проекта, стана ясно по време на представянето.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Inovativna-programa-obedinyava-biznesa-i-tri-varnenski-universiteta-2284911
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.