3D пчела кани деца и учители на забавна наука във Варна и Добрич
©
"Влезте в забавния ни кошер и научете защо пчелите са толкова важни за бъдещето на Земята!“. Това е посланието на иновативния образователен модул "Опознай пчелите, опазвай природата“ на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Тази есен той тръгва на пътешествие в училища и детски градини във Варна и Добрич.

Първата му спирка е петото издание на "Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич, есен 2024". На 4 и 5 октомври на специален щанд на площад "Свобода“ в Добрич ще бъде представена образователна кутия във формата на кошер и триизмерна пчела за запознаване с морфологията на опрашителите.

Следващата спирка на забавната наука е детска градина "Дора Габе“ в Шабла. На 10 октомври от 10,30 ч там ще се проведе открит урок, на който са поканени и педагози от региона. Участието е с предварително записване тук.

Образователният модул включва педагогическа кутия – кошер, пълен с пчелни пити с образователни въпроси за живота на пчелите. Уголеменият 3D модел на пчела е с подвижни крачета, жило и хобот, които са истинско забавление за малчуганите.

Под формата на игра с любопитни въпроси децата ще се потопят в пчелния кошер, ще се запознаят с устройството на пчелите, организацията на пчелното семейство и работата на пчеларя. Ще разгледат под лупа пчела – работничка, пчела – майка и търтей. Ще се докоснат до истински пчеларски инструменти.

Модулът "Опознай пчелите, опазвай природата“ е създаден по френска образователна методология и адаптиран на български от специалиста по екологично образование и местен пчелар Елен Сабатини. Към него е създаден и образователен късометражен филм "Живот в лъжичка мед“, предназначен за ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение.

Ако желаете "пчелата“ да посети и вашето учебно заведение, занималня или учебен център, може да направите заявка на info@ecovarna.info. През топлите месеци от годината децата може да посетят и "Градината на пчелите“ в село Езерец, община Шабла, където да се запознаят, освен с образователния модул, и с работата в истинска пчеларска ферма. 

Разработването на образователния модул стана възможно по проект "Опознай пчелите, опазвай бъдещето си!“, който се осъществява с финансовата подкрепа на "Виваком Регионален грант“.


https://www.varna24.bg/novini/varna/3D-pchela-kani-deca-i-uchiteli-na-zabavna-nauka-vuv-Varna-i-Dobrich-2286359
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.