Прокуратура ще поиска постоянен арест за Джейхан Ибрямов 
Автор: Екип Varna24.bg 16:44 / 04.10.2024Коментари ()582
©
Прокуратурата предстои да поиска постоянен арест за Джейха Ибрямов. Това заяви прокурор Ваня Стефанова по време на бирифинг в отговор на въпрос, свързан със задържането на Джейхан Ибрямов, предаде "Фокус". 

"При самото задържане в него е открита сумата от 100 хил. лева, която е била описана предварително, отбелязана по способите на Закона за СРС-та. Мисля, че е открита сума пари и при претърсването на дома му. Мисля, че в порядъка на няколко хиляди лева", заяви прокурор Ваня Стефанова.

"Делото е започнало от КПК на 2 октомври. В началото на разследването е. Не искаме да пречим на колегите. Предстои на искане за внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража", обяви тя.

Началникът на ГД "Национална полиция" Мирослав Рашков обясни, че на 9 август е проведена полицейска операция за организирана схема за установяване на данъчни задължения в особено големи размери при търговия със зърно и торове. По думите операцията е проведена на територията на няколко области в страната, като са задържани 9 лица, повдигнати са 6 обвинения - три лица са задържани под стража, двама са под парична гаранция, а едно лице е под подписка. 

По думите на Рашков едно от задържаните лица е Мирослав Тодоров. Той придобива луксозен автомобил, който впоследствие е бил предоставен на Джейхан Ибрямов. В хода на досъдебното производство са придобити данни за извършване на престъпления по компетенциите на КПК и те са били предоставени на тях. 

След журналистически въпрос стана ясно, че Мирослав Тодоров дава конкретна информация на Комисията за противодействие на корупцията преди тя да започне своята акция. 

Прокурор Ваня Стефанова поясни, че Тодоров е казал по време на разпитите, че се познава от дълги години с Джейхан Ибрямов и във времето е предоставял парични суми в големи размери на кандидата за народен представител. Тя каза още, че двамата се познават от 2000 година, но по-близкия им контакт стартира през 2019 година. 

Тя подчерта, че Джейхан Ибрямов е бил член на комисията по отбрана във всички парламенти до 50-ия. Тя загатна за възможна "търговия с влияние" с длъжностни лица от Министерството по отбраната. При последвал журналистически въпрос за какво престъпление, свързано с министерството, би могъл Ибрямов да има отношение, тя отговори "обществени поръчки". 

По данни на прокуратурата Ибрямов поискал парични средства от Мирослав Тодоров за купуване на гласове. 

"Сумата, която е казал, че му е необходима е много по-голяма, включително милиони левове. На първо време му е необходима сумата от 400 хил. лева, като е поискал сумата от 200 хил. лева от свидетеля, като е казал, че другите ще набави по друг начин", каза тя. 

Прокурор Стефанова каза, че по първоначални данни парите, които е трябвало да му бъдат предоставени, са били предназначени "за да въздейства върху длъжностни лица в Министерството на отбраната за обществени поръчки". 

Тя каза, че парите са били поискани в лична среща, като са провеждани и доуточняващи телефонни разговори. За добиването на информацията са използвани и СРС-та. В момента текат проверки по всички доказателства и по всички налични данни до момента.



Още по темата: общо новини по темата: 8
04.10.2024 »
04.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prokuratura-shte-poiska-postoyanen-arest-za-Dzheihan-Ibryamov-2286925
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.