На няколко километра от Сопот се намира една от най-запазените средновековни крепости
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 12.10.2024Коментари ()466
© NOVA
Само на няколко километра от Сопот, в прегръдките на Балкана се издига непристъпното Аневско кале. Една от най-запазените средновековни крепости. Място, почти недокоснато от съвременния турист, съхранило истории за славни битки и могъщи боляри. Пътят към това малко познато историческо съкровище на южния склон на Централна Стара планина тръгва между село Анево и град Сопот. Оттук крепостта се вижда, макар и замаскирана високо в скалите.

От каменните основи на храма следва стръмно изкачване. Пътеката от покрайнините на Сопот в подножието е лека. Веднага щом гората остане зад гърба ни обаче, тя става камениста, стръмна и изморителна. За кратко се преодолява около 300 метра денивелация, предава NOVA. В един момент дърветата остават назад в ниското. Вече вървим по билото на планинския рид. В краката ни от двете страни са Курудере и Асардере - планински притоци на река Стряма. 

Там долу е цялата Стремска долина - белеят къщите на Сопот, Карлово и всички села между Балкана и Средна гора. А малко по-нагоре вече се виждат кулите на Аневското кале. Част от средновековния град Копсис. Хората по тези земи са открили предимствата на високите скали още през Античността, но видимата история е от 12-13 век. След разцвета на Второто Българско царство, настъпва дълбока криза. На територията на разпокъсана България се играе пагубна игра на тронове. 

Земите в тази част на страната са известни като Средногорското княжество. Основен крад е Копсис - резиденция на братята боляри Смилец, Войсил и Радослав. Един от тях - Смилец - дори управлява България за няколко години. Тоест около нас са останките на един от най-значимите градове в страната.

За това безкрайно интересно и наситено с история пътешествие е необходим един ден. От София, Плевен или Велико Търново пътят до Сопот с автомобил е около 2 часа. За разходката до калето и обратно трябва да предвидите още поне 3 часа.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Na-nyakolko-kilometra-ot-Sopot-se-namira-edna-ot-nai-zapazenite-srednovekovni-kreposti-2295831
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.