Тържествено бе отбелязана годишнината от създаването на "8-ми пехотен Приморски полк" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 12.10.2024Коментари ()825
© ВМС
Регионалният клон "8-ми пехотен Приморски полк" към Национално дружество "Традиция", Регионалният исторически музей във Варна и Военноморските сили на Република България, със съдействието и подкрепата на Община Варна, организираха на 12 октомври 2024 г. военен ритуал за отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя по случай 140-та годишнина от създаването на варненския полк, чиято славна история е увековечена с величествен монумент в централната част на града.

Ритуалът, в който участваха представителна група на членове на регионалния клон на Национално дружество "Традиция“, Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", се проведе пред "Портал-паметника на 8-ми пехотен Приморски полк".

Строят на почетния караул беше приет от флотилен адмирал Ваньо Мусински, заместник-командир на Военноморските сили.

Пред паметника, на който са изписани имената на загиналите за Родината вòйни от полка, да отдадат своята почит и признателност към героизма им, бяха дошли кметът на Община Варна, председателят на Общинския съвет, заместник-областния управител на област Варна, кметове на райони, представители на областната и общинска администрации, членове на военно-патриотични и родолюбиви организации и съюзи, на политически партии, представени в Народното събрание, граждани.

Слово по случай годишнината и славния боен път на полка произнесе управителят на регионалния клон към Национално дружество "Традиция" инж. Христо Станев.

Свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва. Ритуалът продължи с едноминутно мълчание в памет на загиналите за България и поднасяне на венци и цветя.

След изпълнение на химна на Република България, почетният караул и оркестърът преминаха в тържествен марш пред паметника.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Turzhestveno-be-otbelyazana-godishninata-ot-suzdavaneto-na-8-mi-pehoten-Primorski-polk-vuv-Varna-2295986
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.