Потвърдиха арестите на двама дилъри на марихуана
Автор: Екип Varna24.bg 15:39 / 15.02.2011Коментари ()822
© Varna24.bg
Георги Тодоров от Шумен, разследван с други 4-ма мъже за разпространение на наркотични вещества остава постоянно в ареста. Днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Шумен от 4 февруари, с което е била взета първоначалната мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 26 годишния шуменец. Георги е обвиняем по досъдебно производство на РУ "Полиция" във Велики Преслав заедно с трима свои съграждани и един от Смядово, Шуменска област, които се разследват затова, че разпространяват марихуана на наркозависими лица.
За да потвърди ареста му, днес и въззивната апелативна инстанция се съобрази със събраните в хода на следствените действия доказателства и материали, които по безспорен начин установяват съпричастието на младия мъж към престъпната дейност. Апелативният съд потвърди и опасенията на първата съдебна инстанция, че ако е на свобода Георги може да се опита да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване. Основания за това твърдение втората съдебна инстанция черпи от богатото съдебно минало на Тодоров, който е осъждан 5 пъти, в това число и като непълнолетен. Има изтърпяна и ефективна присъда за наркопрестъпление, което дава основание за квалификацията, че последното престъпно деяние е извършено при условията на опасен рецидив.
Определението на Апелативния съд във Варна, с което бе потвърден първоначалния арест на Георги Тодоров, разследван за наркоразпространение не подлежи на обжалване.

В друго съдебно заседание днес Варненският апелативен съд остави без уважение и жалбата на Марин Маринов от Каспичан, разследван също за разпространение на марихуана. Миналата седмица Шуменският окръжен съд потвърди мярката му за неотклонение "задържане под стража", а днес въззивната апелативна инстанция сподели всички изводи, които обосновават ареста на 24 годишния общ работник.
Пресслужбата на съда припомня, че Маринов е в ареста от 11 януари тази година, след като при полицейска акция от дома му органите на реда иззели близо 600 грама марихуана, в различни разфасовки, поставена на различни места. Досъдебното производство е на РПУ Нови Пазар Както първоинстанционният съд, така и апелативната инстанция намират, че за по-малко от месец след началото на разследването не са настъпили нови обстоятелства, които да доведат до промяна на заключенията на съда. Те са свързани както с наличието на достатъчно доказателства, които обосновават предположението, че Марин е автор на престъпленията за които се разследва, така и че има опасност ако е на свобода да извърши друго престъпление. Отритото количество дрога мотивира и този съд за извода, че е предназначено за продажба, а не за лична употреба. Марин вече е бил осъждан за същото престъпно деяние през 2008 година и със сигурност това наказание не е оказало никаква превантивна роля. Съдът коментира и заключението на назначената по делото СПсЕ, според която младият мъж няма психическо заболяване и черепна травма, както твърди защитата му. Медиците са стигнали до заключението, че състоянието му позволява престой в ареста..
И според Варненския апелативен съд най-адекватната и законосъобразна мярка за неотклонение в настоящия момент спрямо Маринов е "задържане под стража". Определението на този съд е окончателно.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Potvurdiha-arestite-na-dvama-diluri-na-marihuana-230048
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.