Обучиха по проект младежи за социално предприемачество във Варна
©
Социални предприятия се създават в България през последните няколко години, но все още има неяснота как работят и как се развиват на пазара сред конкурентите-класически предприемачи. Разбираемо е защо хората често бъркат социалното предприемачество с благотворителност или дарителство. А социалното предприемачество е смислен бизнес, но бизнес с кауза. Дори звучи странно на незапознатите, че социалните предприятия целят да постигат печалба от своята дейност, за да съществуват по-дълго на пазара на стоки и услуги, които те предлагат.

"Радваме се, че организирахме Академия за социално предприемачество за младежи – това ни даде възможност да обучим 30 младежи, да запознаем още над 120 - 130 студенти и ученици от Варна със смисъла на социалното предприемачество. Да запознаем обществеността с с тази тема.“ - Споделят обучители от БАСП – Весела Панова и Диана Настева

Какво представлява Социално предприятие? По какво си прилича и с какво се различава от класическото предприятие? Как се изготвя бизнес план на бизнес с кауза? С тези теми се запознаха младежи от Варна, включени в "Академия за социално предприемачество – Младежи в действие“, организирана от БАСП през месец октомври и финансирана от Община Варна, програма "Младежки проекти 2024“.

Участниците в Академията се включиха в безплатно обучение и практически занятия. Запознаха се с дейността на няколко от социалните предприятия в нашия град - Социална Чайна, Семеен магазин на Карин дом, Няма невъзможни неща, Бистро Академика, Пекарна Радост, Неща с душа.

Една от участничките Петя Петрова сподели: "Академията ми бе много полезна. Аз съм на 23 години и имам идея да стартирам социален бизнес. По време на Академията получих напътствия за изготвяне на успешен бизнес план, получих съвети от предприемачите с опит, получих мотивация да стартирам и да продължа да развивам идеята си.“

"От една година социални предприемачи от Варна създадохме Сдружение "Българска Асоциация на Социалните Предприемачи“ (БАСП) с цел да обединим бизнесите с кауза от цялата страна и да подпомагаме развитието на социалното предприемачество в България.“ – споделя Бистра Бончева – Председател на БАСП.

Социалните предприятия действат като всички други фирми – произвеждат и продават своите стоки или услуги, наемат хора, плащат заплати, наем, данъци и т.н. Но имат още една – основна своя цел – да развиват еко-бизнес и да помагат за опазване на околната среда и/или да осигуряват работа на хора от уязвими групи на обществото – хора, които трудно намират работа по една или друга причина. Социалните предприятия носят силен позитивен заряд, продават своите продукти с добавена ценност - благоденствието на хората и опазването на природата. Като купуват стоките/услугите на социални предприятия, гражданите и компаниите получават качествени продукти, но и най-вече помагат на тези предприятия да продължат да бъдат полезни на своите социални каузи, т.е. на всички нас.

Със социални предприятия можете да се свържете чрез Българска асоциация на социалните предприемачи (БАСП) https://www.facebook.com/SocialEntrAssociation


https://www.varna24.bg/novini/varna/Obuchiha-po-proekt-mladezhi-za-socialno-predpriemachestvo-vuv-Varna-2305990
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.