Мотористи разораха и съсипаха пътеката в Националния парк "Рила", грози ги глоба до 5000 лева
©
Над 40 мотористи разораха и съсипаха пътеката в района на Национален парк "Рила". За казуса сигнализира потребител в социалните мрежи. Случаят е от неделя и е поредният, в който се нарушава забраната за каране на превозни средства и ATV-та. За престъплението са уведомени и органите на реда. Сигналът е подаден чрез националната система 112.

"Става въпрос за три отделни организирани групи, които са се събрали в района на Пазар дере и започва бързо придвижване. Вече имаме имена и снимки на някои от извършителите. Ще предприемем мерки по издирването им, за да може да им бъдат съставени актове. Санкцията е от 500 до 5000 лв., като в подобни случаи се налага най-солената глоба", обясни пред NOVA директорът на парка Красимир Андонов.

По думите му при подобни действия се нарушава повърхностният почвен слой, потъпкват се защитени видове растения и настъпва ерозия.

От началото на 2024 г. едно от най-честите нарушения на територията на НП "Рила" е именно нерегламентираното движение на моторни превозни средства, в частност кросови мотори. Нарушителите се движат в големи групи, преминават с висока скорост по трудно достъпни терени и почти винаги отказват да спрат за проверка от служителите на парковата охрана и контрол.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Motoristi-razoraha-i-susipaha-putekata-v-Nacionalniya-park-Rila-grozi-gi-globa-do-5000-leva-2308587
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.