Проф. Ива Христова за бактерията "човекоядец": Рядка е, но не чак толкова. Първо се инфектира раната - изглежда подута и зачервена, възпалена
©
Бактерията е рядка, но не чак толкова. Заболяването е рядко, но не и единственото за нашата страна. Бактерията е вид вибрион. При тази бактерия заразяването може да стане през устата с някои морски храни, най-често стриди, или през рана. Това каза по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, след като преди седмица медици от УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани "бактерии човекоядци".

Според нея бактерията се развива бързо и не само в морски, но и речни води. 

При заразяването първо се инфектира раната - изглежда подута и зачервена, възпалена. Буквално за часове бактерията навлиза в кръвта, прави системно заболяване и като следствие от това се образуват и тромби, които се разнасят в организма по кръвен път, което пък запушва кръвоносните съдове и прави некроза, разказа тя. 

По думите й лекува се с антибиотици и не може да се предава от човек на човек. Важно е рано да се почне лечението, призова проф. Христова.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Iva-Hristova-za-bakteriyata-chovekoyadec-Ryadka-e-no-ne-chak-tolkova-Purvo-se-infektira-ranata-izglezhda-poduta-i-zachervena-vuzpalena-2308611
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.