Уникален музей във Варна представя изложба на новопостъпили дарения
©
Уникален уред, показвал радиацията след Чернобилската авария и апарати от средата и края на 20-ти век, използвани в медицината за измерване на загубата на слух, зрение и състояние на дихателната и кръвоносната система – тези и много други експонати могат да бъдат разгледани в единствения у нас Музей по история на медицината към МУ – Варна. По повод Националния ден на благотворителността 19 октомври беше открита изложба с най-новите дарения, постъпили в музея.

Експозицията припомня и делото на най-големия дарител на Варна Параскева Николау. МУ-Варна стопанисва дарението на благодетеля на града, оставил в наследство на родната си Варна първата у нас дарителска болница. Днес тя е превърната в Музей по история на медицината и е паметник на културата.

Освен болница, Параскева Николау  оставя на родния си град и част от своите богатства за строежа на църквата “Свети Николай Чудотворец", за стипендии на варненци, които учели търговия в Атина и за зестра на девойки сираци. Той завещава 25 000 сребърни рубли за построяването на “дом от 12 стаи за пригледвание болни, сирачета, престарели и умалишени" и годишна лихва от 80 000 рубли за издръжка. Приживе с много усърдие избира местността “Свети Илия", където да се построи болницата с къщи за лекар, аптека, слуги и двор с дървета, където болните да се разхождат“.

Сред уникалните уреди, използвани в медицината от средата и края на 20 век, които могат да разгледат посетителите на изложбата са:

Рентгенометър-радиометър "РР – 51М“ – уред, отчитащ степента на радиационно замърсяване. Разработен е през 70-те година на XX век. Дело на български учени инженери и химици. Апаратът доказва своята ефективност при изясняване на пораженията от аварията в Чернобил (26 април 1986 г.).

Тахистоскоп - механичен апарат, използван в експерименталната психология за изследване на зрителната агнозия (невъзможност за назоваване на възприемани геометрични фигури), чрез показване за много кратко време на даден визуален материал.

Аспирационен психрометър на Асман - механичен уред за измерване на абсолютната и на относителната влажност на въздуха.

Осцилограф на Gesenius & Keller – с него се регистрират колебанията на стените на кръвоносните съдове.

Преносим Скринингов аудиометър Audiofon МА 10 за бързо скринингово изследване на слуха, включително загубата му при професионални и други увреждания.

Кониометър Carl Zeiss  - уред, използван за измерване на концентрацията на прахови частици в атмосферата или в затворени помещения.

Вакуумметър - механичен уред, предназначени за измерване на налягането на белите дробове.

Изложбата може да бъде разгледана до края на март 2025 г.​


https://www.varna24.bg/novini/varna/Unikalen-muzei-vuv-Varna-predstavya-izlozhba-na-novopostupili-dareniya-2311464
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.