Диетолог: Топленето на храна в микровълнова е много вредно, може да засегне много клетките! | ||||||
| ||||||
Вредно ли е затоплянето на храната в микровълновата? Въпреки че микровълновото лъчение се използва за отопление, важно е да запомните, че това е нейонизиращо лъчение. Този вид радиация се среща и в мобилните телефони, телевизори и електрически крушки, например. Експертът обяснява, че йонизиращото лъчение, като това, използвано в рентгеновите лъчи, може да причини увреждане на клетките във високи дози, но нейонизиращото лъчение от микровълните не променя молекулната структура и не представлява риск за здравето, пише zdrave.to. Микровълновите печки могат да бъдат вредни, ако имат някакви повреди, като вдлъбнатини или пукнатини или лющена боя. |