Броят безстопанствените кучета и котки във Варна
Автор: Димитър Щерев 16:25 / 25.10.2024Коментари ()312
©
Община Варна извършва мащабно преброяване на безстопанствените кучета и котки на територията на всички административни райони. То обхваща месеците октомври и ноември и се реализира в изпълнение на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и процедурите по нейното изпълнение, механизма на финансиране и отчетност. Преброяването ще се извърши по методика, утвърдена със заповед на кмета Благомир Коцев, от представители на Сдружение "Спортен клуб по ориентиране – Пловдив“.

Подготовката за него е в ход от няколко месеца, през които  контролът върху популацията на безстопанствените котки и кучета беше обсъждан с редица неправителствени организации. Последното преброяване на улични животни във Варна е през 2016 г. До този момент не са предприети необходимите мерки за ограничаване на популацията на бездомните котки, смятат експертите. Причината уличните котки да бъдат във фокуса на предстоящото преброяване е, че те се размножават изключително бързо – една женска котка има средно над 110 питомци за 3 години, изчисляват специалистите.

Като най-добрата форма за управление на популацията на безстопанствени животни е приета практиката "хвани, кастрирай и върни“, която е приложима както за котки, така и за кучета. За целта в следващите бюджети на общината следва да се заложи ресурс за кастрация. Ще бъдат изготвени и програми за насърчаване на осиновяването на бездомни животни.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Broyat-bezstopanstvenite-kucheta-i-kotki-vuv-Varna-2312327
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.