5 продукта, които не трябва да държите в хладилника
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 26.10.2024Коментари ()371
©
Правилното съхранение на вашата храна може да намали шанса да се разболеете, да подобри качеството на храната ви и да ви помогне да спестите пари.

Има няколко храни, които никога не трябва да се съхраняват в хладилника. Това са домати, картофи, лук, чесън и хляб, които трябва да се съхраняват другаде, за да се удължи живота им.

Според експерти правилното съхранение на храната е важно не само за вкуса, но и пести пари, като удължава живота на храната.

Следователно знанието кои храни да съхранявате на стайна температура може да намали сметката ви за храна с немалка сума през годината.

Домати

Доматите, държани в хладилника, могат да загубят своя вкус и текстура.

Това е така, защото ниските температури, които ги спират да узреят и развият сладкия си вкус и ги карат да развият набръчкана текстура.

Най-добрият начин да ги запазите свежи е като ги съхранявате на стайна температура и далеч от слънчева светлина. Можете да ги поставите на по-хладно място в кухнята си, ако са много узрели, но трябва да избягвате хладилника на всяка цена.

Доматите обикновено могат да издържат до две седмици, когато се съхраняват правилно



Картофи


Според Plumbworld, цитирани от businessnovinite.bgкартофите се съхраняват най-добре на хладно, тъмно и сухо място - като килер или изба.

Съхраняването на картофи в хладилника може да доведе до по-бързото превръщане на нишестето в захар в тях. Това ги кара да придобият тъмен цвят и прекалено сладка и песъчлива текстура.

Лук

Лукът е склонен да абсорбира влагата, което означава, че лесно става на каша и плесенясва в хладилника.

За да запазите лука свеж и хрупкав, съхранявайте го на хладно, сухо и добре проветриво място. Експерти също така предупреждават да не се съхраняват близо до картофи, тъй като газовете и влагата, които отделят, могат взаимно да им развалят.

Лукът, съхраняван правилно на хладно и сухо място, обикновено издържа два до три месеца.

Чесън

Влажната среда на хладилника може да причини покълване на чесъна, образуване на мухъл или добиване на гумена консистенция. 

Експерт препоръчва: "Най-добрият начин за съхранение на чесън е на хладно и тъмно място с добра циркулация на въздуха.

Хляб

Поддържането на хляба ви пресен в хладилника може да изглежда като добра идея. 

Реалността е, че ниските температури карат хляба да застоява много по-бързо. Хладилникът ускорява процеса на кристализация на нишестето, което изсушава хляба и го прави жилав и твърд.

Вместо това експертите препоръчват да съхранявате хляба на стайна температура в кутия за хляб или хартиен плик, за да запазите мекотата му.

Можете и да замразите хляба. Във фризерът ще запази своята свежест без промените в текстурата, причинени от охлаждане.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/5-produkta-koito-ne-tryabva-da-durzhite-v-hladilnika-2313264
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.