Банка реши да даде нов живот на излезли от употреба кредитни и дебитни карти, превърна ги в удобство за хората
В парка зад Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий" в столицата може да видите новите градски мебели.

Те са продуктът на четвъртото издание на “Град като хората" - нови градски мебели от стари банкови карти, предаде Sofia24.bg.

Ето какво съобщиха от район "Оборище" по повод инициативата: 

Всеки ден в клоновата мрежа на Банка ДСК се събират много излезли от употреба кредитни и дебитни карти, които не могат да бъдат рециклирани у нас, заради наличието на различни видове пластмаса и метални частици.

В четвъртото издание на инициативата “Град като хората", банката решава да даде нов живот на пластиките, като ги превърне от удобство в джоба на съвременния градски човек в нещо удобно и полезно за всички хора в града. Затова с помощта на дизайнери и архитекти с опит в градската среда, разработихме проект за многофункционални градски мебели с влагане на материала от шредираните карти.

В инициативата за обновяване на избрано градско място с новите мебели се включи и нашият екип. Заедно определихме локацията на новите мебели - паркът зад Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" до игрищата за петанк, където няма обособени места за сядане.

Дизайнът е на агенцията за градски инициативи Imp-Act Agency и международно признатото творческо ателие Woood и следва естествените форми на речния камък - една ненатрапчива и природна форма, която се вписва добре навсякъде в парка.

Мебелите бяха представени за първи път на публична дискусия с участието на експерти по градски дизайн, архитекти, урбанисти, жители на квартала и представители на районната администрация и институциите около мястото.

В продължение на две седмици получихме конструктивна обратната връзка и на посочената електронна поща. Благодарим за мненията, които бяха анализирани и взети предвид във финализирането на проекта.

С посланието “За съвременен град като хората" проектът иска да даде един малък пример за това как можем да преизползваме умно ресурсите си, в услуга на хората, града и околната среда. Защото всички искаме да живеем в удобни, красиви и мултифункционално градове, които управляват умно и “затварят кръга.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Banka-reshi-da-dade-nov-zhivot-naizlezli-ot-upotreba-kreditni-i-debitni-karti-prevurna-gi-v-udobstvo-za-horata-2313567
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.