Как лятното часово време може да навреди на здравето ни?
Автор: ИА Фокус 16:17 / 27.10.2024Коментари ()259
©
Часовниците в много страни в Европа ще бъдат преместени с един час по-рано в неделя, отбелязвайки края на лятното часово време.

Това сезонно изместване на времето се случва два пъти годишно, преминаване към лятно часово време (DST) през пролетта, когато часовниците се преместват с един час напред, и връщане към стандартното време през есента.

Въпреки че смяната на часовника е стандартизирана практика от години и е често срещана в по-голямата част от Европа и Съединените щати, както и в части от Канада, Австралия и Латинска Америка, здравните експерти предупреждават, че може да е вредно за благосъстоянието на хората.

По-рано тази седмица екип от изследователи на съня от Британското общество за сън публикува позиция, призоваваща правителството на Обединеното кралство да премахне смяната на часовника два пъти годишно.

Изявлението, публикувано в Journal of Sleep Research, се застъпва за приемането на стандартно време през цялата година, тъй като то е по-тясно в съответствие с "естествените цикли светлина-тъмнина на деня и нощта“.

"Възстановяването на постоянното стандартно време би означавало, че часовниците ни ще бъдат точно изравнени със слънчевото време и докато това би означавало по-ранни залези през лятото, ще има допълнителни ползи за здравето от подобрения сън и циркадното подравняване поради увеличеното излагане на сутрешна слънчева светлина от есента до пролетта“, каза в изявление Малкълм фон Шанц, професор по хронобиология в университета Нортумбрия и член на Центъра за изследване на съня в Нортумбрия.

Изследователите добавят, че поддържането на добър режим на сън и излагането на естествена дневна светлина сутрин са важни компоненти на човешкото здраве и нарушенията на всеки от тези фактори могат да доведат до отрицателни последици за здравето.

"Ако не се излагате на тази сутрешна светлина, значи не регулирате телесния си часовник толкова добре, колкото бихте могли, и наистина има някакво определено време сутрин, когато се нуждаете от това излагане на светлина, за да помогнете за регулирането на телесен часовник и това ви позволява да заспите достатъчно рано през нощта“, каза д-р Меган Крауфорд, старши преподавател по психология в университета Стратклайд и водещ автор на изявлението.

"Ако не правите това, изгаряте свещта от двата края и след това губите този сън през нощта, получавате лошо качество на съня, а лошото качество на съня е свързано с много здравни резултати, психично здраве, както и физическо здраве“, добави тя.

Какви са въздействията върху здравето на лятното часово време?

Една от основните причини, които експертите предоставят в полза на преустановяването на сезонната смяна на времето, е нейното въздействие върху човешкия циркаден ритъм.

Циркадният ритъм е биологичният часовник на тялото, който работи на 24-часов цикъл и според изследователите играе роля в регулирането на основни телесни функции, включително сън, освобождаване на хормони, метаболизъм и настроение.

Смущенията, които идват от получаването или загубата на един час сън, пречат на естествения цикъл на съня и засягат тези функции.

Крауфорд обясни, че докато смяната на времето "наистина не прави разлика“ през лятото, когато изгревите все още са много рано, същото не е вярно през другите сезони.

"През пролетта и есента изгревът е малко по-късен, така че като ставаме час по-рано, може да ставаме по тъмно. И това е наистина проблематично, защото се нуждаем от сутрешна слънчева светлина, за да регулираме часовниците на тялото си и за оптимален сън“, каза тя.

Правилното излагане на светлина поддържа циркадния цикъл в съответствие с 24-часовия ден, тъй като сутрешната светлина насърчава естественото събуждане и позволява ранно заспиване вечер, се казва в изявлението.

Въпреки това излагането на светлина през нощта, което може да се случи по време на смени на времето, затруднява заспиването и събуждането навреме.

Множество научни изследвания също откриха доказателства за повишени неблагоприятни последици за здравето след изместването на времето.

Например, мета-анализ, базиран на седем проучвания, включващи повече от 100 000 участници, установи, че има значително по-висок риск от сърдечни удари в седмиците след преминаването на пролетното и есенното лятно часово време.

Друго проучване на изследователи от Финландия установи, че хоспитализациите за инсулт са се увеличили през първите два дни след смяната на часа.

Изследванията също така го свързват с нарастване на проблемите с психичното здраве и смущения в настроението, особено при уязвими индивиди, включително увеличаване на нивата на самоубийства в седмиците след началото на лятното часово време.

Крауфорд приписва съпротивата срещу прекратяването на промените в часовото време на "липса на разбиране“, подчертавайки, че ползите от удължената вечерна дневна светлина през лятото ще останат, независимо дали се използва лятно часово време.

"Много хора смятат, че лятното часово време им дава повече слънчева светлина или повече дневна светлина, но това няма да се промени. Слънцето няма да се промени само защото променяме графиците си“.

Позицията на Европа относно лятното часово време

През 2018 г. Европейската комисия предложи да се прекрати смяната на часовника два пъти годишно в Европейския съюз.

Като част от предложението той проведе и онлайн консултация, за да определи гледните точки на жителите на ЕС по темата.

Подкрепата за прекратяване на смяната на часовника беше значителна, като нивата варираха от 95 процента в Полша и Финландия до 44 процента в Гърция.

Отговорите показаха, че огромното мнозинство от анкетираните подкрепят прекратяването на практиката , като средно 84 процента от хората в ЕС подкрепят промяната.

Въпреки това, докато Европейският парламент гласува в подкрепа на приемането на промяната, Европейският съвет не я одобри и преходите към лятно часово време продължиха.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Kak-lyatnoto-chasovo-vreme-mozhe-da-navredi-na-zdraveto-ni-2314272
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.