Село Самотино е най-малкото населено място в област Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:06 / 21.02.2011Коментари ()6447
©
Село Самотино община Бяла е най-малкото населено място в област Варна. Това каза Деян Славов директор на Териториалното статистическо бюро в града. Той уточни, че към декември 2010 година няма постъпила информация за напълно обезлюдени села в областта, но след преброяването ще стане ясно дали все пак няма такива села.

Славов коментира, че селата с население под 10 души в областта са няколко. Във Вълчи дол това са селата - Изворник, Боряна, Генерал Колево, Оборище, Есеница. В тази община са и най-много селата с населени под 10 души. В останалите общини има по 3- 4 села с толкова малко население. Така например в община Дългопол това са селата Сладка вода, Арковна, Комунаре, Величково.
В Провадия са - Черковна , Равна, Чайка, Черноок.
Аврен - Казашка река, трима са и жителите на село Юнак.
В Долни чифлик има само едно село с население под 10 души и това е Юнец.

Славов добави, че в община Суворово също има само едно населено място с население под 10 души и това е сло Дръндар
В община Аксаково под 10 човека живеят в селата Засмяно, Новаково

В Бяла слабо населението села са Самотино, Попович, Горца.
По отношение на преброяването Славов заяви, че до този момент по класическия метод във Варна и областта са били преброени 183 467 души. Самото преброяване преминава също спокойно, като към момента няма подадени сигнали за мними преброители, които да са измамили или навредили на хората. Според директора на ТСБ - Варна няма и обратните случаи, при които преброителите да са ставали жертва на агресивни граждани, които да са се съпротивлявали да бъдат преброени. Все пак за всеки случай преброителите са застраховани в случай, че някой ги нападне. "На този етап нямаме такива случаи и се надяваме последната седмица от преброяването да премине също спокойно", коментира Славов. Спокойно протича и преброяването в ромския квартал на Варна "Максуда", където до този момент няма сигнали за проблеми. Деян Славов отбеляза, че слуховете, които са се появили, че преброителите ще описват незаконни постройки, които после ще бъдат събаряни са несъстоятелни и това не е вярно, като подчерта, че информацията от преброяването няма да бъде използвана абсолютно никъде, освен за статистически данни.

До този момент няма и написани актове при отказ за преброяване. Само в село Приселци възрастна двойка са отказали да се преброят по класическия метод, тъй като техни близки са ги преброили във Варна. Това обаче се води неправилно преброяване, тъй като възрастната двойки живее в авренското село Приселци, което означава, че трябва да се преброят именно там. Славов обясни, че ако хората продължават да упорстват и не се съгласят да се преброят то на тях ще им бъдат написани актове за по 120 лева на човек.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 86
04.03.2015 »
13.08.2014 »
26.03.2014 »
29.03.2012 »
11.01.2012 »
21.07.2011 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Selo-Samotino-e-nai-malkoto-naseleno-myasto-v-oblast-Varna-231667
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.