Пречиствателната станция на "Златни пясъци" ще обслужва над 72 000 души
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 22.02.2011Коментари ()532
© Varna24.bg
Пречиствателната станция в к.к. "Златни пясъци" ще има възможност да обслужва над 72 000 души. Това стана ясно на пресконференция на общинската администрация. На 31-и януари тази година е било внесено в Министерството на околната среда и водите проектно предложение от общината във Варна за "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. "Златни пясъци", което включва дейности за постигане на пълна проектна готовност за изпълнение на строително-монтажните работи по разширение, реконструкция и модернизация на ПСОВ - Златни пясъци е с индикативен капацитет 72 122 души.

Двете проектни предложения имат една и съща цел, а именно да бъдат достигнати изискванията на ЕС за осигуряване на екологосъобразно пречистване и заустване на отпадъчни води от агломерации с над 10 000 еквивалент жители и в чувствителни зони, каквато е Черно море. Пречиствателната станция е с хоризонт пред себе си до 2040 година, което означава, че до тогава трябва надеждно и качествено съответно европейските изисквания да пречиства водите в курортния комплекс. Към момента трябва да се изготвят необходимите инженерно геоложки проучвания, хидравлично оразмеряване на дълбоководното заустване и да се изготви идеен проект за пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци".

Извършването на проучванията и проектирането на проекта се предвижда да стане в рамките на една година от подписване на договора за безвъзмездна финансова помощ. В случай че проектът бъде одобрен за финансиране, а изпълнението на строително-монтажните работи в т.ч. пускане на обекта в експлоатация да стане до края на 2014 година.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Prechistvatelnata-stanciya-na-Zlatni-pyasuci-shte-obsluzhva-nad-72-000-dushi-232161
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.