Варненски археолог се надява да популяризира слабоизвестни златни съкровища
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 23.02.2011Коментари ()934
Освен най-старото обработено златно съкровище през годините във Варна са били открити няколко открити златни съкровища, които обаче не са толкова известни на широката публика. Това каза археологът от Регионалния исторически музей в града Александър Минчев.

Той посочи, като пример откритото в началото на 30-те години на миналия век златно съкровище. "То е много интересно, като е открито съвсем случайно при прокопаването на новата канализацията на Варна", посочи още археолога.

Съкровището е било открито извън крепостните стени, но в близост до северната крепостна стена на древния град Одесос. Минчев подчерта, че съкровището включва изключително интересни накити, свързани с готския кръг на златарското изкуство. Самите накити представляват две големи аграфи или фибули (красиво украсени със скъпоценни и полускъпоценни безопасни игли за дрехи), два пръстена единият, от които е печатен и носи рядко латинско име.

Съкровището включва и една златна торква (гривна за шия), както и една изключително красива и уникална като форма обица. Александър Минчев посочи, че това съкровище е останало неизвестно на науката в продължение на почти 80 години, като причината е, че голяма част от предметите са много странни, като форма и вид и до скоро не било възможно да бъдат намерени подобни паралели за сравнение с други такива предмети, откривани при археологически проучвания. Съкровището открито край Варна се датира от втората половина на V и първата половина на VI век и тъй, като фактът, че са намерени отделни предмети, като например обицата, която е една, а не чифт, това се свързва много добре с едно сведение, че жители на древен Одесос и църквата в града са откупували пленици от готите, които по това време са населявали района около днешния град Девня, тогава наричан Марцианопол. "По всяка вероятност съкровището е част от откуп, който е бил разделен между една група от хора - древните нагли", коментира специалистът. Минчев припомни, че готите са племе с германски произход, което тръгва от Крим и минавайки през Балканите достига до днешна Германия, Испания и Франция.

Освен това съкровище във Варна е било открито още едно златно съкровище. При него археолозите са открили много масивна златна торква, която тежи 1 килограм и е изработена от чисто злато, като освен това са били намерени и три кюлчета. Според Александър Минчев тези открития подсказват, че това са част от производството и материалите в една златарска работилница, която е работила специално за това население. Освен тези съкровища, при които са открити множество златни и ценни предмети, в гробове са били откривани и други ценни находки, предимно украшения от готски произход. В момента тези ценности са представени в Регионалния исторически музей, като археолога Александър Минчев се надява и те да станат достояние на широката публика, като вече е изнесъл доклад за тях на една международна конференция в сръбския град Ниш.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-arheolog-se-nadyava-da-populyarizira-slaboizvestni-zlatni-sukrovishta-232463
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.