Община Варна стяга звено за енергийна ефективност
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 25.02.2011Коментари ()1462
© Varna24.bg
Община Варна вече е предприела действия за обособявянето на звено, което да отговаря за проблемите на енергийната ефективност. Новата структура в рамките на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" ще се оглавява от инж. Румяна Гороломова, началник-отдел "Инфраструктурни проекти". Готвим предложение до местния парламент, с което планира ме до няколко месеца да се формира екип от общо четирима служители, които изцяло да се ангажират с работата по мерките за енергийна ефективност. Това съобщи зам.-кметът, който отговаря за строителството, арх. Венелин Жечев. Заедно с д-р Петър Радушев, шеф на дирекция "Международно сътрудничество, проекти и програми", той посрещна в общината Жерар Манян, изпълнителен директор на "Energy Cities" - Европейската асоциация на местните власти, ангажирани да работят за своето енергийно бъдеще, и арх. Здравко Генчев, който оглавява "ЕкоЕнергия" - българската Общинска мрежа за енергийна ефективност.

Пред тях арх. Жечев отчете липсата на специалисти, които да се занимават с проблематиката, и помоли гостите да съдействат на Варна за набелязването на една дългосрочна програма. Тя трябва да започне с обучение на кадрите. Нямаме нужда от допълнителна мотивация. На практика вече сме закъснели. След 4-5 години мерките за енергийна ефективност ще бъдат основна стратегическа линия в управлението на градовете, но се нуждаем от законодателни инициативи, които да вкарат порядък в перспективите за саниране на сградите, коментира зам.- кметът.

В момента и у нас се работи по проектозакон, който цели и малкият инвеститор да се възползва от финансовия ресурс на европейските програми, увери арх. Здравко Генчев.

Практическата работа по подготовката на проектите обаче се падала на общините. Именно поради тази причина техният капацитет е от голямо значение. Неслучайно кметът на София Йорданка Фъндъкова предлага столичната община да има зам.-кмет по енергийните въпроси, към който да се сформира екип от специалисти, отчете шефът на "ЕкоЕнергия". Той обеща подкрепа на Варна в подготовката на кадрите.

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtina-Varna-styaga-zveno-za-energiina-efektivnost-232933
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.