Екоминистерството чака общинската програма за качество на въздуха
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 07.03.2011Коментари ()801
© Impact Press Group
Варненската общинска програма за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух трябва да бъде изготвена до края на март. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите, като обещаха пълно съдействие на местните власти за разработването на необходимите програми. Целта е България да навакса пропуснатите досега възможности, така че Европейската комисия да удължи крайния срок за постигане на нивата за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух. Въпросът е бил обсъден в края на февруари на организираните от ведомството работни срещи с кметове, зам.-кметове и представители на администрациите на 26 общини, които трябва да актуализират или разработят такива програми.
По данни на екоминистерството актуализацията е в най-напреднал етап в Плевен, Бургас и Благоевград. Освен във Варна до края на март се очаква да приключи изготвянето на програмите в общините Враца, Монтана, Асеновград и Куклен, Видин, Пазарджик, Русе, Пловдив, Велико Търново, Добрич, Несебър, Перник и Смолян. Забавяне в дейностите се очертава при общините Ловеч, Девня, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Димитровград, Раднево, Пирдоп, Хасково, Шумен, Гълъбово и Горна Оряховица, където работата трябва да приключи към средата или края на април. По-дълъг срок се очертава единствено за актуализацията на програмата на Столична община заради значителния обем информация, който трябва да се събере и обработи, и комплексния характер на замърсяването на атмосферния въздух на територията на града. В София се налага обсъждане на широк набор от мерки, за да се постигнат нормите за качество на въздуха, твърдят от министерството.

Ако общините закъснеят при представянето на своите програми, Брюксел ще ни наложи санкции, които ще се плащат пак със средства на данъкоплатците.

При прегледа на предварителните данни от общинските програми са били откроени 2 фактора с голям ефект върху замърсяването на атмосферния въздух: емисиите от бита през отоплителния сезон и зимното опесъчаване на улиците и пътищата.

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ekoministerstvoto-chaka-obshtinskata-programa-za-kachestvo-na-vuzduha-235229
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.