Хазартните игри добиват популярност във варненските училища
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 16.03.2011Коментари ()698
© Impact Press Group
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Цар Симеон І":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Хазартните игри добиват все по-голяма популярност сред учениците във Варна. Децата масово се отдават на подобни занимания, като нерядко игрите продължават с часове. Групички от хвърлящи карти или зарове тийнейджъри могат да се видят в градинки, пред входове на жилищни блокове, в училищни дворове. Случва се децата да заседнат на игра и в училище, като по-предпазливите ползват и санитарните помещения. Най-често младежите предпочитат играта сфара, при която на всеки участник се раздават по три карти. Обикновено децата залагат парите, с които разполагат за закуска. В повечето случаи става въпрос за лев - два, разказват запознати. По думите им, тийнейджърите, които могат да си позволят да жертват по-големи суми били малко. Децата с по-малки финансови възможности обаче прибягвали до заеми от съученици, за да могат да се включат в играта. Имало и такива, които предпочитали да не си харчат парите за храна, за да могат да ги заложат по-късно и евентуално да увеличат размера им.

На някои късметът им се усмихвал и си тръгвали с по 10 и 20 лева. Освен на карти, варненските ученици често играят и на зарчета и "ези-тура". Сред възпитаниците на варненските езикови гимназии пък изключително модерен бил покерът. Предпочитали го, защото им се струвал по-аристократичен.

В свободните часове често се играе на карти, а белотът е най-разпространен, споделят учители. Младежите засядали в съседните около школата заведения и почвали да раздават тестетата. Понякога играта толкова ги поглъщала, че чак забравяли за времето. На заниманията най-често се отдавали момчета, но не липсвали случаи на хазартна треска и сред представителките на нежния пол, посочват преподаватели. Според тях значителна роля за повишаване на интересът на учениците към този тип занимания имат и атрактивните реклами за покер и други хазартни игри и залъгванията за лесни печалби.

Редовно има ученици, които играят зарчета или карти до ОУ "Цар Симеон I" и близките жилищни блокове, разказват пък живущи в района. Хората обясняват, че децата са много запалени и дори вманиачени от играта. Не може толкова малки деца да се занимават с хазарт, а родителите им да не обръщат внимание, възмущават се живущите в района на основното училище.

Участието в хазартни игри може да доведе до зависимост, предупреждават специалистите. Колкото по-често едно дете играе толкова по-голяма е вероятността да се пристрасти, подчерта Сейхер Гошкелова, педагогически съветник във варненско средно общо образователно училище. По думите й силното желание за игра може да се появи при първа печалба. Тогава децата получавали силни стимули да опитат и спечелят отново. Не е изключено зависимостта да се разрасне до толкова, че тийнейджърите да прибягват до кражби от дома, за да си набавят пари за залог.

Проблемът обаче не стои в училищната общност. Досега той не е бил предмет на обсъждане на редовните срещи на варненските педагогически съветници, казаха участници в тях. За да се направят някакви изводи доколко проблемът е разпространен, трябва да се извършат проучвания сред учениците, посочиха съветници. Информация, че децата играят хазартни игри, не е достигала и в Регионалния инспекторат по образованието и просветната дирекция в общината. От последната обаче не отрекоха съществуването на проблема.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Hazartnite-igri-dobivat-populyarnost-vuv-varnenskite-uchilishta-237958
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.