От АГ болницата недоволни от високите осигуровки, ощетявали персонала
Автор: Екип Varna24.bg 14:48 / 16.03.2011Коментари ()1021
© Varna24.bg
Въведените законодателни промени в Кодекса за социално осигуряване вдигнаха нивото на осигурителния праг на всички категории медицински работници. Високите осигуровки, обаче, ощетяват както работника, така и работодателя, т.е. цялата болница, смята управителят на Специализираната АГ болница д-р Радослав Минков.

Например, акушерките - специалисти по здравни грижи, се осигуряват над 700 лева, старшите акушерки над 1000 лева и т.н. На практика осигуровките се изплащат в съотношение 60% към 40% считано за работодателя и работника.
Изчислените осигуровки фактически намаляват заплатите на персонала, защото се осигуряват върху сума, която не съответства на реалното им трудово възнаграждение. Удържането на осигуровките намалява реално получаваната заработка.

Синдикатите протестираха и има обещания това несъответствие да се отмени. Но за януари и февруари остава в сила и е голям проблем за всички в болницата, каза още д-р Радослав Минков. И подчерта, че особено засегнати са по-младите специалисти, които нямат голям трудов стаж и не им се заплаща съответен клас за прослужено време. За да стане обещанието факт има сравнително сложна процедура на законотворство, гласуване в Парламента и публикуване в "Държавен вестник", което още не е станало, допълни д-р Минков.

Още един проблем тревожи управителя на АГ болница. Става въпрос за животоспасяващ за недоносените бебета медикамент белодробен сърфактант, който досега се предоставяше от държавата. Говори се, обаче, че както и за други лекарства, снабдяването им ще бъде задължение на самите болници, което ще утежни бюджета на СБАГАЛ с още 100 000 лева годишно. Надявам се, че това ще остане само предложение и няма да стане наше задължение, обобщи проблема д-р Радослав Минков.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ot-AG-bolnicata-nedovolni-ot-visokite-osigurovki-oshtetyavali-personala-238102
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.