Цената на картофите на варненските пазари удари рекорд
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 17.03.2011Коментари ()1102
©
За десетина дни картофите на дребно на пазарите във Варна скочиха с 40 на сто и вече се предлагат между 1,10 и 1,50 лева за килограм. Цената определено стресира доста от клиентите, тъй като през последните месеци картофите са най-добрият вариант за евтин обяд или вечеря. Търговци на дребно коментираха, че са принудени да вдигат цените, защото на борсата най-евтините се предлагат на едро за 95 стотинки килограмът. Написаното на табелите, че стоката е българска и най-вече от Родопите, често е лъжа. Българските картофи отдавна свършиха. Предлаганите на пазара са предимно внос от южните ни съседки, Полша и Франция.

"Не стига, че всичко е скъпо, олиото, сиренето, а сега и картофите. Скоро няма да остане какво да ядем", коментират по тържища недоволни пенсионери, докато пресмятат, че с тези цени на олиото скоро ще трябва да започнат да готвят и без мазнина.

Цените на краставиците, картофите и захарта са се вдигнали най-много от края на миналата година до началото на март, показва изследване на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, огласено в началото на месеца.

С близо 25 процента се е увеличила цената на брашното. С 21 на сто по-скъп е станал кашкавалът от краве мляко. Според специалистите трендът, от една страна, би могъл да се обясни с цената на бензина, която, както се оказва, е по-висока в сравнение с редица европейски страни. Възможно е обаче при някои продукти да има и спекулативно вдигане. Заради намалялата покупателна способност масово в кризата търговците се опитват да спечелят повечко, тъй като за много от тях това е равнозначно на оцеляване на бизнеса им.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Cenata-na-kartofite-na-varnenskite-pazari-udari-rekord-238333
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.