Варненци: По-високите данъци ще съсипят бизнеса
Автор: Екип Varna24.bg 08:40 / 18.03.2011Коментари ()720
© Varna24.bg
По-високите данъци ще съсипят бизнеса съвсем скоро, жалват се граждани. От тази година юридическите лица плащат вече доста по-солени суми. Такса смет остава непроменена, но данък сгради е значително набъбнал, сигнализират варненци.
Един от неприятно изненаданите от новите по-високи налози е бизнесменът Георги Куртев. Отивайки да заплати както всяка година данъка за един от имотите си, се оказва, че трябва да даде близо 200 лв. отгоре.

"Държа да плащам данъците си редовно, смятам, че така съм коректен към общината. Изключително неприятно се изненадах обаче, когато се оказа, че имам да давам 195 лв. отгоре. Миналата година платих 483 лв., а тази изведнъж стана ясно, че трябва да дам 677,71 лв. При мен не беше пристигнало обаче никакво предварително уведомление, което да ме подготви за това", коментира Куртев.

Той все пак заплаща сумата, но според него общината не е организирала достатъчно добра комуникационна кампания, така че много от хората в бизнеса са останали неосведомени и съответно много неприятно изненадани от новите доста по-високи налози. Куртев добави, че увеличението може да се отрази пагубно на бизнеса.

"В условията на криза е недопустимо да се вдигат данъците по подобен драстичен начин. Оборотите на фирмите са намалели значително, което означава, че и печалбата е далеч по-ниска. Голяма част от бизнеса и без това е на ръба, а сега с тези по-високи налози наистина може да бъде унищожен. Вероятно някои фирми ще закриват още работни места", прогнозира бизнесменът.

Куртев допълва, че въпреки по-високите данъци нито държавата, нито общината на практика правят нещо за подобряване положението на бизнеса и града. Много от гражданите вероятно няма да имат нищо против да плащат по-високи данъци, ако виждат някаква положителна промяна. За момента обаче такава няма и подобно увеличение е безсмислено и неоправдано, категоричен беше Куртев.

Съгласно законовите промени налогът за фирмите вече се изчислява върху по-високата от двете ставки - данъчна оценка или отчетна стойност. Така на практика промените ощетяват най-много фирмите, които имат много ниски отчетни стойности, но солидни активи.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-Po-visokite-danuci-shte-susipyat-biznesa-238585
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.