Експерти: Не правете никога това, може да ви докара много проблеми | ||||||
| ||||||
Според експерти, цитирани от Daily Mail, не бива да използваме алуминиево фолио за съхранение на остатъците от храна. Причината е, че то не осигурява достатъчно плътно запечатване и това е предпоставка за развитие на различни бактерии. Те не само могат да доведат до по-бързото разваляне на храната, но и да я направят опасна за нас. Особено когато остатъците се държат на стайна температура, а не в хладиник - тогава може да се стигне и до хранително отравяне. Експертите обаче поясняват, че бактериите не спират да се размножават, а просто процесът се забавя, когато са на 3-5 градуса например, затова е добре остатъците от ястията да се консумират в рамките на ден или два, дори да ги държим в хладилника. Ако искаме да ги консумираме след по-дълго време, най-добре е да ги замразим. Бактериите като стафилококи например, се нуждаят от кислород, за да се размножават, а запечатването с фолио позволява той да достигне до храната. Затова много по-добрата алтернатива са или пликове със закопчване тип цип или контейнери за храна - в най-добрият случай стъклени. Друг риск от съхранението в алуминиево фолио е, че то може да реагира при досег с кисели и солени храни и в тях да се отделят вредни вещества, които да доведат до невротоксични нарушения в развитието, увреждане на бъбреците, черния дроб и костите, пише lifestyle.bg. |