21 са църквите на територията на община Аксаково
Автор: Екип Varna24.bg 17:04 / 18.03.2011Коментари ()1062
© Varna24.bg
21 са църквите на територията на община Аксаково. Това съобщи Руска Илиева, заместник - кмет на Община Аксаково. Обновените църковни храмове са "Свети Николай" с. Любен Каравелово и в "Свети Пророк Илия" в с.Въглен и са осветени през 2009-та година. Миналата година е открит обновеният църковен храм "Възнесение Господне" в село Слънчево и е ремонтирана покривната конструкция на храм "Св.Пророк Илия" в с.Ботево.

През настоящата година ще бъде открит новопостроеният църковен храм "Св. Св. Атанасий" в с. Водица. Руска Илиева допълни, че историческите обекти, находящи се на територията на Община Аксаково, в по-голямата си част са възпоменателни паметници и паметни плочи на бележити граждани от общината, дали своя принос за добруването на съгражданите си. От съществено значение са и военните паметници на загиналите през 1912, 1914,1944 г. Известна природна забележителност в общината е Местността "Побити камъни" край с. Слънчево, която е посещавана от голям брой турсти всяка година. Интересна забележителност е и местността "Батова"до с. Долище. В с.Осеново се намира историко-археологична ценност отломък от римска стена в местността "Калето". Историческата атракция е своеобразен културно-исторически резерв за общината и последващото му развитие ще подобри визията за граждани в общината за български и чуждестранни туристи.

За момента в общината няма изградени екопътеки, но местната администрация е насърчена в създаването на местни туристически продукти и маршрути. Мисли се върху варианта да се изгради и поддържа екопътека до местността "Побити камъни", допълни Руска Илиева.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/21-sa-curkvite-na-teritoriyata-na-obshtina-Aksakovo-238890
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.