С 1000 жерава за Япония варненци отправят послание за надежда
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 20.03.2011Коментари ()663
Тази вечер от 17 до 18.30 часа 3inSpirit, Галерия Графит и сдружение ВИДЕОХОЛИКА ще дадат възможност на варненци да изразят своята съпричастност и да изпратят част от душата и надеждата си в Япония, защото там имат нужда от нея.

В Страната на изгряващото слънце историята на малкото момиченце Садако Сасаки от Хирошима, болно от левкемия вследствие на радиационното облъчване, е легенда, която разказва, че ако човек направи 1000 хартиени жерава-оригами, ще му се сбъдне съкровено желание и той ще се радва на дълъг и щастлив живот. В този труден за Япония и японците момент те не желаят финансова помощ, а единствено морална подкрепа чрез техния символ на надеждата.

Организаторите призовават всички желаещи да се включат в инициативата да вложат личното си послание за надежда в своя ЖЕРАВ ЗА ЯПОНИЯ.

Всички, които искат да сгънат един от 1000-жерави за Япония, могат да го направят предварително или на място, в Галерия Графит. За целта трябва да си носят хартия, отговаряща на техните разбирания за артистичност по цвят и дебелина. Инструкции и наставления за начина, по който се сгъват жеравите за надежда, ще дават организаторите.

Жеравите ще бъдат изпратени като жест на съпричастност от всички нас в град Сапоро, провинция Хокайдо, на неправителствената организация, работеща в областта на културата.

С ЖЕРАВ ЗА ЯПОНИЯ 3inSpirit ще закрие изложбата 3 Continents запечатала душевността на хора от Европа, Африка и Азия.

Още от съпричастността на запада към изтока, 3inSpirit ще представи със своя проект "Истанбул мост между запада и изтока". New Jazz , Etno и Sufi музика от Турция, ще бъде подрбрана и пускана от 3inSpirit през целият ден.

От 19 ч. ще бъде прожектиран филма "Crossing The Bridge - The Sound of Istanbul" на известния турски режисьор Fatih Akin, включен в официалната селекция на Филмновия фестивал в Кан през 2005 година, и спечелил награда на публиката на Фестивала в Гент - Австрия през същата година. Във филма участват световно известните турски музиканти Mercan Dede, BabaZula, Orient Expressions, Ceza, Aynur Dogan, Sezen Aksu и др.

От 21ч. филмът без актьори и текст "Baraka", превърнал се в класика за виждащите и усещащите, ще ви покаже светът такъв, какъвто е - постоянно променящ се около нас, но за съжаление виждащ се само по времето на трагедии като тази в Япония.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/S-1000-zherava-za-Yaponiya-varnenci-otpravyat-poslanie-za-nadezhda-239321
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.