НАП напомня: Не чакайте! Свържете касовите си апарати!
Автор: Екип Varna24.bg 12:28 / 21.03.2011Коментари ()750
© Varna24.bg
19 280 търговци, регистрирани по ДДС, следва да свържат касовите си апарати с електронната система на НАП до края на месец септември. В тази връзка приходната администрация призовава представителите на бизнеса да не чакат последния момент, а своевременно да се обърнат към сервизните фирми, които обслужват фискалните им устройства или директно към техните производители. Служителите там могат да кажат дали касовите апарати в обектите могат да бъдат модифицирани или трябва да се купят нови.

В нарочни писма до регистрираните по ДДС фирми НАП напомня за задължението, което възникна с последните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби за дистанционно свързване на касовите апарати на три етапа. Срокът на първия - за търговците на течни горива изтече на 1 януари. До 30 септември тази година такава връзка трябва да осигурят дружествата, регистрирани по ДДС, а за останалите търговци срокът е 31 март 2012 година.

Наблюденията на НАП показват, че при поставянето на подобни срокове, задължените лица предприемат необходимите действия в последния момент. Такъв проблем възникна при свързването на бензиностанциите, когато проверките на инспекторите установиха, че при изтичане на крайния срок една трета от обектите в страната нямаха готовност за връзка с електронната система на НАП.

Междувременно интернет страницата на Националната агенция за приходите вече може да се ползва и от хора с нарушено зрение. Новият софтуер преобразува съобщенията, публикувани в www.nap.bg в текст, който се "чете на глас" от специализирани браузъри и програми за незрящи. По този начин хората с нарушено зрение могат да ползват голяма част от данните и информацията, публикувани в www.nap.bg.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/NAP-napomnya-Ne-chakaite-Svurzhete-kasovite-si-aparati-239632
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.