Къде в хладилника и на каква температура трябва да съхраняваме различните продукти?
Автор: Екип Varna24.bg 08:17 / 11.01.2025Коментари ()1811
©
Правилното съхранение на хранителните продукти в хладилника е ключът към запазването на тяхната свежест и безопасност. Температурата играе решаваща роля, тъй като твърде топлите или студени условия могат да доведат до разваляне или промяна в текстурата и вкуса на продуктите. В тази статия ще разгледаме оптималните температурни условия за различните видове храни.

Общи насоки за температурата в хладилника

Идеалната температура в хладилника трябва да бъде между 0°C и 4°C. При тези условия бактериите се размножават много по-бавно, което удължава срока на годност на продуктите. За фризера препоръчителната температура е -18°C или по-ниска, за да се предотврати размножаването на микроорганизми.

Температурни зони в хладилника и съхранение на продуктите

1. Врата на хладилника

Това е най-топлата част на хладилника, с температура около 5-7°C. Тук съхранявайте:

- Напитки (вода, сокове, безалкохолни);

- Подправки (майонеза, кетчуп, горчица);

- Яйца (ако няма специално отделение).

- Не съхранявайте мляко или лесно развалящи се продукти тук, тъй като температурата не е стабилна.

2. Горни рафтове

Температурата тук е около 2-4°C. Подходящи за съхранение са:

- Готови за консумация храни (варени ястия, супи, остатъци от храна);

- Млечни продукти (кисело мляко, сметана, масло);

- Сладкарски изделия (торти, кремове).

3. Средни и долни рафтове

Средната част на хладилника е най-студената зона с температура около 0-2°C. Тук трябва да се съхраняват:

- Сурово месо, риба и морски дарове (задължително добре опаковани, за да се избегне кръстосано замърсяване);

- Мляко и други лесно развалящи се напитки;

- Прясна паста или тесто.

4. Чекмеджета за плодове и зеленчуци

Чекмеджетата обикновено поддържат температура между 3-5°C и по-висока влажност, което е идеално за:

- Зеленчуци (моркови, маруля, краставици);

- Плодове (ябълки, грозде, цитрусови плодове).

- Не съхранявайте банани, домати или картофи в хладилника – те губят своя вкус и текстура.

5. Фризер

При -18°C могат да се съхраняват:

- Замразени плодове и зеленчуци;

- Сурово месо и риба (дългосрочно съхранение);

- Замразени ястия и сладолед.

Съвети за ефективно охлаждане

Не претоварвайте хладилника – въздухът трябва да циркулира свободно.

Редовно проверявайте температурата с термометър, за да сте сигурни, че остава в оптималните граници.

Не поставяйте горещи храни директно в хладилника – това може да повиши общата температура.

Редовно почиствайте хладилника, за да предотвратите развитието на мухъл и неприятни миризми.

Правилното разпределение и съхранение на продуктите не само удължава техния живот, но и гарантира, че те са безопасни за консумация. Спазвайте тези насоки и ще се радвате на свежи и качествени храни по-дълго време, пише dariknews.bg.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Kude-v-hladilnika-i-na-kakva-temperatura-tryabva-da-suhranyavame-razlichnite-produkti-2406695
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.