Занижен е контролът спрямо нелегалните търговци по варненските пазари
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 28.03.2011Коментари ()997
© Varna24.bg
Снимка Архив
Няма кой да глобява нелегалните търговци на вино и ракия без бандерол по варненските пазари. Никой не контролира и качеството на храните, които се продават на улицата. Проблемът е от години. Бабите и дядовците не намаляват, а импровизираните им сергии тип "кашон" са все така пълни. Нелегалните търговци не плащат дори тротоарно право, но въртят търговийка с уж домашни продукти. И на трите пазара - Синия, "Чаталджа" и на базар "Левски", продавачите на вино и ракия не дават да ги снимат и налитат на бой на репортерите. Словоохотливи са само, когато ги питаш за цената на ракията и виното - 8 лв. за литър ракия и 2,50 лв. за литър вино.
Книжният пазар вече се е превърнал на битпазар. За това се оплакаха и продавачи на книги, които не могат да използват през почивните дни сергиите на Синия пазар, за които плащат наем.

На щандовете има наредени не книги и учебници, а шишета от половин до два литра с ракия и вино.

"Не можем да се разберем с тези хора. Ние плащаме масите, а те само дебнат да съберем книгите и вадят от кашоните стоката си. Превръщат това място в битпазар. Как да продаваме книги наред с всички тези сергии. Лошото е, че като се затопли още малко и ще наредят кашоните си и по отсрещната страна на тротоара", казва една от потърпевшите - Мария Дамянова. 13 години тя е работила в руска книжарница, още 16 е изкарала на Книжния пазар в градинката между театъра и операта. Сега й е трудно да се примири, че малкото й клиенти нямат спокойствието да видят книгите, от които се интересуват.

"Тези хора не са тук от недоимък. Редовно продават нелицензиран алкохол, но не ги санкционират. Ние няма къде да отидем. Платили сме си масите, всеки месец дължим и наем. Но с тази "конкуренция" не можем да излезем на глава. Единствената възможност, според мен, е в продължение на месеци да има дежурен, който да им конфискува стоката", допълни Тодор Христов, който предлага основно учебници.

През няколко сергии от неговата също са се разположили нелегални продавачи. Бай Михо е един от тях, решил да употреби следобеда за търговийка. Сложил три пакетчета коприва и две найлонови кесийки със съмнителна чистота, в които се мъдрят по 5-6 яйца. До тях има буркан с чушлета, празен наполовина. Копривата била брана от гората край село Тополи. Знаел, че масата е за книги, ама нали сега е свободна, та решил да се възползва.

"Е, хората продадоха толкоз коприва, аз едно пакетче не можах", възмутен обясни бай Михо. До него жена предлага плетени детски дрешки, нарциси и стръкове пресен лук. "А, аз от два месеца не съм идвала. Сега за пръв път стъпвам. Ама ако има такса, съм съгласна да си я плащам", казва жената, която не иска името й да излезе наяве.

Дори и дъждът не попречи на тротоарните търговци на пазар "Чаталджа". Няколко шишенца от минерална вода, пълни с ракия, са подредени върху кашон наред с буркани с консервирана риба и друга зимнина. "4 лв. е половинката домашна", казва закачуленият с мушама продавач.

Наблюдателни хора от пазарите уточниха, че нещата, които се предлагат тук, твърде често въобще не са домашни. Яйцата били купешки с изтрит печат, но ги пробутвали за "еко". Домашното вино пък било от евтиното в магазина, което допълнително било "кръстено" с вода от супера в съседство. Имало хора, които се били сраснали с местата от тротоара, на които продавали от години. Сякаш имат нотариални актове за тях и никой не може да ги измести оттам, допълниха търговци от пазара. Те уточниха, че хората, които продават нелегално, познават всички проверяващи не само визуално, но и по имена. Щом като ги видят, прибират стоката в кашони и сядат на пейките в градинката. Така никой за нищо не може да ги пипне. После отново разпъват дюкяните. Преди седмица от общината иззели стоката на неколцина търговци, но после я върнали.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zanizhen-e-kontrolut-spryamo-nelegalnite-turgovci-po-varnenskite-pazari-241389
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.