Стягат по европейски 20 детски площадки във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 29.03.2011Коментари ()860
© Varna24.bg
Община Варна се кани да ремонтира близо 20 от детските площадки в града. Всички кътове за игра в морската столица вече са обходени от специалисти, за да се набележат необходимите мерки, с които съоръженията трябва да бъдат приведени в съответствие с европейските стандарти за безопасност. В момента се изготвят количествено-стойностните сметки, след което предстои да бъде обявена обществена поръчка за ремонтните работи. За целта кметската администрация е предвидила около 200 000 лв., съобщи Стоян Димитров, шеф на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Планираната инвестиция е част от инициативите, с които детските площадки във Варна трябва да бъдат съобразени с нормативните разпоредби.
С наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, МВР и Държавната агенция за закрила на детето всички площадки трябва да отговарят на строги изисквания до 31 декември 2013 г. Предвидените стандарти на практика се различават съществено от реалните условия в кътовете за игра. Според изискванията например там трябва да се осигури възможност най-малко 50 на сто от заниманията да бъдат достъпни за деца с увреждания.

Наредбата се спира детайлно и на стандартите, на които е необходимо да отговорят настилките и различните съоръжения - наклони, стъпала, повърхности и пр.

Документът дори налага изисквания за броя на пейките за отдих и кошчетата за отпадъци. Особено стриктно в него са заложени и принципи за подбор на подходяща за засаждане растителност. Техническият паспорт също е сред задължителните условия.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Styagat-po-evropeiski-20-detski-ploshtadki-vuv-Varna-241751
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.