Учат пандизчии във варненския затвор да четат и пишат
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 30.03.2011Коментари ()1335
© Varna24.bg
Неграмотните пандизчии във Варна ще се учат да четат и пишат. Те ще чертаят ченгели и завъртулки в основно училище в затвора, после ще се потят над стихотворенията на Вазов и Ботев. Преди това обаче ще трябва да се справят с "Родна стряха" на Ран Босилек, което завършва със свидното стихче "И за царските палати не бих те сменил". Всеки ученик вероятно ще бъде записван в класа, до който е стигнал в нормалното школо. Така ще му се гарантира поне основно образование.

Това ще е първото за Варна учебно заведение в пандиз. В момента върви организацията, издаде директорът на затвора Росен Желязков. Той обаче отказа подробна информация за класните стаи и избора на учители. Желязков заяви, че работят и по други програми в помощ на затворниците, но не пожела да ги коментира.

Програмата за откриване на основното училище в сградата на затвора е на Министерството на образованието. Школото трябва да отвори врати през септември т.г.

Шанс да станат първолаци ще имат хората от всички възрасти. Припомняме, че преди повече от 6 години подобно училище отвори врати във врачанския затвор. Там затворниците напираха да ходят на училище не само за да се научат да четат и пишат, но и за да намалят присъдите си. Училището във Врачанско бе построено от самите затворници. Школа за пандизчии има и в Стара Загора.

Варненският затвор, който се намира в район "Младост", е с капацитет 400 души. Лишените от свобода имат точно установен график. Стават в 5,45 часа и си лягат в 22,30 часа. В графика е предвидено време за закуска, обяд, вечеря, извеждане и прибиране от работа. Разчетено е и времето на открито, в библиотека, спортни мероприятия и др. От 15 септември обаче затворниците ще имат и седмична училищна програма, с която да се съобразяват.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchat-pandizchii-vuv-varnenskiya-zatvor-da-chetat-i-pishat-242044
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.