На 1-ви юни Аквариума открива новия туристически сезон
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 01.04.2011Коментари ()986
© Varna24.bg
На 1-ви юни Аквариума ще открие новия туристически сезон. Това каза Асен Николов ръководител на аквариума във Варна. Той добави, че датата е избрана символично, като на нея обикновено се приема, че започва летния сезон. Той коментира, че тази година предстои да бъдат взети нови обитатели, като освен това ще има и нови атракции, които обаче реши да запази в тайна, за да не развали изненадата.

"Всяка година имаме по нещо ново, за това и тази няма да нарушаваме традицията", категоричен бе Николов. Той посочи, че през зимата посещаемостта в атракциона е била по-ниска, но е нямало някакви сериозни проблеми.

Живата експозиция на Аквариума обхваща представители на всички групи, които съставят фауната на Черно море. Най-много са видовете от средиземноморския комплекс, проникнали през Босфора. Черноморската рибна фауна обхваща около 140 вида, от които важно стопанско значение имат трицоната, сафридът, скумрията, паламудът, калканът, карагьозът, хамсията, кефаловите риби, попчетата и др.
Експозицията представя и много видове сладководни риби и някои екзотични представители. Интересни са многобройните видове рапани, миди, водорасли и микроорганизми. В другите експозиционни зали има препарирани представители от Световния океан, могат да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Освен това Аквариума разполага и с библиотеката, в която има повече от 30 000 научни и специализирани книги, учебници, периодични издания в областта на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, рибарство и рибна индустрия, марикултури, акваристика и др. Библиотеката пази уникални стари книги и карти, публикувани през XIX век. Тя получава модерни списания и издания от други морски Институти от Европа, Америка и Азия. Библиотеката работи с електронни каталози, които са част от обединената библиотечна мрежа на България.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Na-1-vi-yuni-Akvariuma-otkriva-noviya-turisticheski-sezon-242974
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.