Заседават по дело за лишаване от родителски права на баща на две деца, живеещи в Австралия
Автор: Екип Varna24.bg 08:49 / 06.04.2011Коментари ()932
©
Днес, от 11,30 ч., в Районен съд - Варна е насрочено поредно заседание по гражданско дело за лишаване от родителски права на баща на две деца, живущи в последните години в Австралия. В съдебна зала през м. януари по делото бяха изслушани и приети заключенията на вещите лица по назначената медицинска експертиза на настанените към момента в кризисен център 12-годишно момиче и 10-годишно момче. Приети бяха съдебно психиатрична и психологическа експертиза на двете деца и на техния баща. Междувременно, на 28 март т.г. в изнесено съдебно заседание на територията на кризисен център "SOS" за жертви на домашно насилие, съдебният състав извърши изслушване на едно от децата (12-годишното момиче), в присъствието на назначен по делото психолог. В съдебна зала на 6 април т.г. предстои да бъдат събирани допълнителни писмени и гласни доказателства от страните.

Пресслужбата припомня, че исковата молба по делото е внесена за разглеждане от районната прокуратура в съда на 20 август миналата година. Заинтересовани страни по делото са отдел "Закрила на децата" при дирекция "Социално подпомагане" и майката на двете деца. Ответник по делото е бащата на децата, който през 2007 год. без съгласието на майката ги извел извън страната и пребивавал заедно с тях до началото на м. май 2010 г. в Австралия. Искът, заведен в Районен съд - Варна е с правно основание чл. 132, ал.1 и чл. 131, ал. 1 от Семейния Кодекс - за лишаване от родителски права или в условията на евентуалност - за ограничаване на правата, когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето и възпитанието на децата.
Делото за лишаване от родителски права се разглежда от 19 състав на Районния съд.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zasedavat-po-delo-za-lishavane-ot-roditelski-prava-na-bashta-na-dve-deca-zhiveeshti-v-Avstraliya-244127
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.