400 млн. лева ще струва новият свръхмодерен травматологичен център
Автор: Екип Varna24.bg 17:11 / 08.04.2011Коментари ()1156
© Varna24.bg
400 млн. лева ще струва изграждането на нов свръхмодерен травматологичен център на територията на МБАЛ "Св. Анна" във Варна. Предложението за създаването му, внесено от директора на болницата д-р Веселин Николов, беше разгледано днес от общинските съветници от комисията по "Здравеопазване" в Общинския съвет.

Според вносителя, първите стъпки са да бъде изготвен конкретен проект за модерния спешен център. Неговата цена обаче би била около 100 хил. евро, стана ясно на заседанието. Цялостното изграждане може да бъде финансирано по два начина - чрез европейски проекти или по т. нар. Рамка 4, в която се предвижда участието на страната изпълнител, друга страна от Европейския съюз и трета, която не е член.

В момента материалната база на МБАЛ "Св. Анна" е напълно амортизирана, видимо стара и на територията й няма как да се извършват процедури по европейски стандарти, каза д-р Николов пред постоянната комисия. В резултата на това, кадри на болницата напускат работа, допълни той.

Модернизирането на "Св. Анна" е крайно наложително, тъй като това е най-голямото лечебно заведение на територията на Североизточна България и приема най-голям процент от спешните случаи. В натоварения летен сезон броят на населението в региона достига до 1,3 млн. души, се посочва в писмото на д-р Николов.

Идеята за създаването на подобен център на територията на Варна не е нова. Подобно предложение е било обсъждано със здравното министерство преди време. Проведена е била и среща с представители на австрийска фирма, специализирана в изграждането на заведения за спешна медицинска помощ.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/400-mln-leva-shte-struva-noviyat-svruhmoderen-travmatologichen-centur-245117
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.