Депутатите приеха нови наказания за тормоз и дискриминация над роми
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 14.04.2011Коментари ()1193
© Varna24.bg
Подпалването на ромски катуни вече ще се наказва със затвор и глоба, ако съдът реши, че престъплението е от омраза, а не е обикновено хулиганство. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Наказателния кодекс. Измененията предвиждат между една и четири години решетки, глоба от пет до десет хиляди лева и обществено порицание в случай, че се повреди имот или се употреби насилие заради раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения. Същото наказание заплашва скинарите, членовете на ку-клукс-клан и крайните националисти, ако нетърпимостта им стигне до физическа саморазправа. Със затвор и глоба ще се наказват и партийни агитки, които са се сбили от любов към лидерите си.

Според друг текст зад решетките могат да влязат журналисти, писатели и музиканти, ако произведенията им проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Те ще подлежат на същото наказание като скинарите - затвор до четири години и глоба от пет до десет хиляди лева. Новите текстове от НК гласят, че няма значение дали проповядването към насилие, дискриминация или омраза става чрез слово, печат, други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по някакъв друг начин, например чрез митинг или концерт.

Депутатите приеха още, че със затвор до пет години и глоба от две до двайсет хиляди лева ще се наказват и тези, които унищожават ценни и невъзстановими скални образувания и пещери, които са обявени за защитени. На затвор подлежат и собствениците на частни зоопаркове, ако в тях се открият редки животни, част от европейската и световната червена книга на застрашените от изчезване видове.

Парламентът наложи и нови, по-строги санкции за незаконното придобиване на всякакви оръжия или вредни вещества, включително биологично и ядрено оръжие. В резултат на това на затвор до шест години подлежи не само притежанието, размяната или търговията без разрешение на подобни опасни средства, но и прибирането на намерени оръжия, боеприпаси или взривни вещества.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Deputatite-prieha-novi-nakazaniya-za-tormoz-i-diskriminaciya-nad-romi-246656
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.