Глад измъчва бебета и родилки във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 14.04.2011Коментари ()1401
© Varna24.bg
Икономическото блато в региона става все по-дълбоко. Кризата, която остави на улицата хиляди хора без работа, взима в жертви - новородените. "Седмично по две-три бебета се раждат с ниско тегло - под 2500 г. Но каква е статистиката, е трудно да се каже, тъй като такава по този показател не се води", коментира д-р Виолета Черноокова от отделението по неонатология в АГ болница. Терапията на недоносените или твърде слабички кърмачета изисква допълнително лечение, вливане на биопродукти и подхранващи вещества. Често дечицата имат нужда и от антибиотична терапия, тъй като са по-склонни към инфекции. Със закрепването на организма на детето и отглеждането му при специални условия до наваксването на теглото обаче проблемът не свършва.

"В такива случаи сигнализираме отдела "Закрила на детето", тъй като рискът за бебето не е отминал. Те поемат семейството и търсят начин да го подкрепят, защото недохранването на майката и новороденото е социален проблем", допълва д-р Черноокова.

И наистина не са единични случаите, в които при редовен медицински преглед лекарите установяват, че бебето е недохранено. Тези дни джипи подало сигнал до отдела за кърмаче на месец, което е отслабнало след изписването му от родилното, разказа шефът на "Закрила на детето" Ана Конукова. Теглилката показала, че детето е свалило 100 грама. За да провери за какво става въпрос, медикът помолил майката да кърми отрочето си в кабинета в продължение на половин час. След това отново премерил детето, което било наддало с едва няколко грама. Съмненията, че жената не полага грижи за кърмачето, отпаднали, защото очевидно ставало въпрос за недохранване не само на пеленачето, но и на майката.

Щом джипито установило, че е въпрос на бедност, а не на неглижиране на бебето, веднага падало сигнал до отдела "Закрила на детето", откъдето незабавно била осигурена помощ. "Изпратихме социален работник, който да проучи семейството и да набави сухо мляко за кърмачето", коментира Ана Конукова. В този случай става дума за двойка, която е от село Любен Каравелово. Съпругът, който преди работел като общак по строежи, останал без работа. Така се стигнало и до системното недохранване. "Млякото ще стигне за един месец, като през това време работата с двойката продължава", уточнява Конукова. Желанието на специалистите е да подкрепят семейството, тъй като е имало подобни проблеми преди финансовия си колапс. "Имат и по-голямо дете, така че са заедно от зачеването му и никога не са се разделяли", допълват специалистите. В случай на нужда двойката ще бъде подсигурена и с еднократна помощ, която обаче ще получи месец след подаването на молба.

"Трудно ми е да кажа дали има ръст на недохранените деца във Варненско през последната година, защото не водим статистика на този тип сигнали. Но смятам, че все пак има някакво зачестяване заради тежките условия, в които хората по-трудно се реализират на трудовия пазар", коментира още Конукова.

Спешното набавяне на сухо мляко за кърмачета всъщност е възможно от бюджета за екстремни ситуации, които държавата отпуска на отдела "Закрила на детето". Месечно Варна и Аксаково получават общо 138 лв. "Сумата изглежда малка, но с парите купуваме само храна и лекарства за бедстващите деца, така че общо взето ни стигат", коментира Ана Конукова. Освен това не винаги, когато става въпрос за недохранени деца, семействата получават материална подкрепа. Понякога самите родители, а не лошите обстоятелства носят вина за състоянието на децата. В тези случаи за хлапетата е по-добре поне временно да постъпят в институция. През този период социалните работници се опитват да стимулират родителите в желанието и умението им да отгледат потомството си.

Лекарите от неонатологията на АГ болница вече четвърти ден полагат усилия да закрепят живота на бебе, родено с тегло едва 550 г. Пеленачето е родено в 26-а - 27-а гестационна седмица заради системно заболяване на майката. Първескинята е с лошо контролиран диабет, което всъщност е и причина за проблемите на кърмачето.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Glad-izmuchva-bebeta-i-rodilki-vuv-Varna-246752
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.