30 автора участват в четвъртото издание на Contempo във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 15.04.2011Коментари ()810
©
От 15 до 17 април за четвърти път във Варна ще се проведе Уикендът за съвременно изкуство Contempo - платформа за изява на млади автори, за много от които това е възможност да представят за първи път работата си.

30 автора в 11 частни галерии, културни институции и алтернативни места ще покажат проектите си. Официалното откриване е на 15 април от 18, 00 часа в Радио Варна, където ще бъде представен каталогът на Рая Георгиева, издаден с подкрепата на община Варна. Преди това публиката ще може да види изложбата на Ефросина Пенева, която се открива днес, 14 април, в галерия "Буларт", както и проектите на Викенти Комитски (No Image Available), Виктория Георгиева и Николай Божинов (акция "Make art! Not War!").

"В това издание на Contempo преобладават български артисти. Уикендът за съвременно изкуство дава възможност на авторите да осъществят контакти помежду си, с галериите, а на журналистите в областта на културата - да проследят тенденции в случващото се в арт сферата у нас. На това издание много от проектите третират социални теми", обобщи на пресконференция кураторът на Уикенда за съвременно изкуство Дора Дончева. Такъв е кураторският проект на Йово Панчев "Capital violence", живописта на Димитър Яранов, видео пърформансът "Wanna Be" на Ив Русева и Воин де Воин.

Сред дебютиращите пред публика артисти са Саня Ковачева (с пинхол фотография), Маzzurski и Мирела Табакова (проектът "Поп арт принт"), Виктория Георгиева и Николай Божинов от В. Търново. Публиката във Варна ще има възможност да се запознае още с българския фестивал "Водна кула", който ще бъде представен от Ния Пушкарова. Уъркшоп по ръчна хартия на художника Недко Недков от Добрич, проекти на Петър Минчев, Димитър Трайчев, Мими Руменова, Галина Станева са сред другите събития. Contempo 4 включва още театър, литература и музика: визуална адаптация на Нено Белчев върху радио пиесата на Елица Матеева "Фейсбук", представяне на стихосбирката на младата авторка Теа Денолюбова и музикални пърформанси на Funkaround и трио La Migra.

Събитието се провежда по идея на младата варненска художничка Рая Георгиева, напуснала ни неочаквано през 2009 г. Куратор е Дора Дончева. Организира се от фондация "Рая Георгиева" с партньорството на сдружение за културен мениджмънт "Морско синьо", младежка неформална група "Аморфа", галерия "Буларт" и др.



https://www.varna24.bg/novini/varna/30-avtora-uchastvat-v-chetvurtoto-izdanie-na-Contempo-vuv-Varna-247001
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.