© | | Ритуалът на боядисване на великденски яйца в добруджанския край е започвал сутринта в четвъртък или събота с измиването на яйцата с хладка вода и сапун и поставянето им в по-дълбок съд. Това разказа Славка Маркова от певческа група "Зорница" към добричкия клуб "Европейски гласове". Яйцата се заливат с вода, колкото да ги покрие, а за да не се чупят, във водата се сипват половин супена лъжица сол и толкова оцет. Освен това за подсилване на здравината им във водата се пускат последователно три запалени клечки кибрит. Яйцата се варят около 12-13 минути. Те се поставят в мрежичка с детелина или балдаран и така се потапят в боите. По-съвременни варианти на декорация на яйцата са използването на памук, върху който се сипват капчици от различните бои или отрязани парчета от старо перде с фигури. С памука или плата се увиват яйцата и се потопяват в боите. Така се образуват фигурите по черупката. Друг вариант е използването на църковна свещ, с която се рисуват птици или цветя или пък се изписват началните букви на всички членове на семейството, особено на децата, защото те най-много се радват, допълни Славка Маркова. Тя разказа за още един начин на пъстрене на яйца, като те се овалват в разтворен желатин и след това в прахообразни бои. Ако пък домакинята иска да получи "захаросан ефект", във водата се слага една супена лъжица винена киселина. Добруджанките в миналото са ползвали естествени багрила чрез различни растения - коприва за зелен цвят, риган или броч за червено, люспите на лука или дюлевите листа за жълто, а орех за кафяв цвят. На самия Великден яйцето е имало магическа сила, която се е активизирала при градеж на къща, на лозето или нивата за добра реколта и дори при общуването с починали близки.
Източник: Агенция "Фокус" |